Γιάννης Μασούτης: Ως αμιγώς ελληνική επιχείρηση, η επιτυχία στην Ελλάδα είναι μονόδρομος

Ο κ. Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. 

Μασούτης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιάννης Μασούτης: Ως αμιγώς ελληνική επιχείρηση, η επιτυχία στην Ελλάδα είναι μονόδρομος

Πριν από 48 χρόνια, ο Διαμαντής Μασούτης άνοιξε το πρώτο κατάστημα της ομώνυμης εταιρεία στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, η Διαμαντής Μασούτης ΑΕ ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ σε τζίρο, ενώ σχεδόν 11.000 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα.

Στην καρδιά της παραμένει μια ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση. Με σλόγκαν «οικονομικά και ελληνικά», επεκτείνεται διαρκώς, επενδύει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, έχοντας στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της την ελληνική οικονομία. Και έχει όραμα να κατακτήσει την πρώτη θέση πανελλαδικά, ως μία αμιγώς ελληνική επιχείρηση στον χώρο του λιανεμπορίου

«Είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε» τονίζει, μιλώντας στο CNN Greece ο κ. Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. εξηγώντας πως -ως αμιγώς ελληνική επιχείρηση- η επιτυχία στην Ελλάδα είναι μονόδρομος.

Giannhs-Masoyths-3.jpg

Έχοντας διαχρονικά ως «μότο» τη φράση «οικονομικά και ελληνικά» η εταιρεία αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, τόσο οργανικά, όσο και με στοχευμένες εξαγορές σε όλη την Ελλάδα. Τη χρονιά που πέρασε έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 1 δισ. ευρώ σε τζίρο, ενώ το 2024 καταγράφει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς.

«Το 1 δισ. θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό σημείο για μια εταιρεία ώστε να έχει το μέγεθος που θα εξασφαλίζει την καλύτερη τιμή και την προσοχή της αγοράς. Άρα λοιπόν ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να ξεπεράσουμε το ορόσημο αυτό», εξηγεί ο κ. Μασούτης.

Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για μια επιχείρηση που είναι αμιγώς ελληνική. Και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. είναι μια ελληνική επιχείρηση, με Έλληνες εργαζομένους, ελληνική διοίκηση που απευθύνεται στους καταναλωτές της Ελλάδας, έχοντας κατά βάση Έλληνες προμηθευτές.

«Το κωδικολόγιο μας απευθύνεται στην ελληνική κοινωνία. Και το χαιρόμαστε γιατί θέλουμε να στηρίζουμε την ελληνική βιομηχανία θέλουμε να στηρίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, το ελληνικό εμπόριο. Θέλουμε να είμαστε σημαντικοί για την εγχώρια αγορά» ξεκαθαρίζει ο κ. Μασούτης.

Δυναμική επέκταση σε τρεις πυλώνες

Η πορεία προς τη σημερινή εικόνα της εταιρείας Μασούτης περνά από ένα πλάνο δυναμικής επέκτασης, το οποίο στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες.

Σύμφωνα με τον κ. Μασούτη, ο κυριότερος από αυτούς είναι το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας.

«Οι άνθρωποί μας είναι για χρόνια στην εταιρεία, πιστεύουν και σέβονται τις αξίες μας, είναι έμπειροι, είναι δεμένοι με την επιχείρηση, είναι η δύναμή μας».

Ένα ακόμη ατού της εταιρείας είναι οι κεντρικές της αποθήκες, οι οποίες είναι από τις μεγαλύτερες του κλάδου στα Βαλκάνια. «Είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει, είναι το καμάρι μάς, είναι η ατμομηχανή που δίνει δύναμη στα υπόλοιπα καταστήματα», τονίζει ο κ. Μασούτης.

Ο τρίτος πυλώνας είναι τα ίδια τα καταστήματα.

«Η αξία ενός σούπερ μάρκετ εξαρτάται από το σημείο στο οποίο βρίσκεται. Αν δηλαδή μεταφερθεί από εκεί που είναι και πάει κάπου αλλού ενδεχομένως να μην είναι το ίδιο σημαντικό».

Γεγονός που εξηγεί και τις μεγάλες επενδύσεις που έχει κάνει η εταιρεία Μασούτης στην αγορά των ακινήτων. Με αυτό το γνώμονα, η εταιρεία αναπτύσσει οικιστικό project άνω 30 εκατ. ευρώ στην Αττική με κατασκευή δύο 9-όροφων πολυκατοικιών στις Τρεις Γέφυρες όπου θα γίνει και το 2ο Grand Μασούτης στη Αττική μετά από αυτό της Γλυφάδας. Παράλληλα, το πλάνο ανάπτυξης για το 2024 περιλαμβάνει δύο νέα καταστήματα στην Αττική στις περιοχές Τρεις Γέφυρες και στη Νέα Σμύρνη, ένα στη Χαλκίδα και ένα στη Λευκάδα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι επενδύσεις σε ακίνητα σχετίζονται αποκλειστικά με τα σούπερ μάρκετ, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Ανάπτυξη και μέσω εξαγορών

Η οργανική ανάπτυξη και οι επενδύσεις σε υποδομές και νέα καταστήματα είναι η μία όψη του νομίσματος για την ανάπτυξη της εταιρείας Μασούτης. Η άλλη έχει να κάνει με τις εξαγορές, καθώς τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από συμφωνίες, που συνέβαλαν ουσιαστικά στην επέκταση του δικτύου της σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

«Το ιδανικό θα ήταν για κάποιον να κάνει οργανική ανάπτυξη με νέα σημεία. Και να τα δημιουργεί εκεί που θέλει, με τις προϋποθέσεις που θέλει». Στην πραγματικότητα όμως αυτό πηγαίνει χέρι-χέρι με τις εξαγορές.

Και η Μασούτης τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε σε όλη την Ελλάδα, ενσωματώνοντας μια σειρά από μικρότερες ή μεγαλύτερες αλυσίδες.

Giannhs-Masoyths-4.jpg

«Οι εξαγορές είναι μια μέθοδος ανάπτυξης που έχουμε εφαρμόσει με επιτυχία κατά την διάρκεια της πορείας μας. Έχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία ώστε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα την ενσωμάτωση νέων καταστημάτων και την προσαρμογή τους στο μοντέλο των καταστημάτων μας, καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού σύμφωνα με τα πρότυπα της εταιρείας μας. Πάντα με απόλυτο σεβασμό στους εργαζόμενους και την προηγούμενη ιδιοκτησία» ξεκαθαρίζει ο κ. Μασούτης.

Όσο για τα επόμενα βήματα, χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του, αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα:

«Είναι σαφές ότι όταν παρουσιάζονται ευκαιρίες, τις εξετάζουμε», τονίζει με νόημα και προσθέτει πως «θέλουμε να έχουμε συμμετοχή, σε κάθε πιθανή συμφωνία, από τη μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη, άρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Με τη διευκρίνηση ότι η Μασούτης ενδιαφέρεται μόνο να εξαγοράσει και δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να γίνει η ίδια αντικείμενο εξαγοράς.

Η επόμενη ημέρα και οι σταθερές αξίες

Όσο για την επόμενη ημέρα της εταιρείας, ο κ. Μασούτης ξεκαθαρίζει πως «παραμένουμε πιστοί και σταθεροί στις αξίες μας εδώ και 48 χρόνια». Αυτές περιλαμβάνουν να βρισκόμαστε πάντα κοντά στον καταναλωτή και τις ανάγκες του, να δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, να στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς και τις τοπικές κοινωνίες, να πραγματοποιούμε κάθε μέρα δράσεις για τον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον και να αποτελούμε μια μακροχρόνια αξία για την ελληνική οικονομία».

Ειδικά στο τελευταίο σκέλος, η Μασούτης υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας υπό τον τίτλο «κάθε μέρα δράσεις».

«Κάνουμε πράξη αυτήν ακριβώς τη δέσμευση, να πραγματοποιούμε κάθε μέρα δράσεις για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την κοινωνία, είτε στο πλαίσιο της συνεργασίας με ΜΚΟ, είτε σε συνεργασία με τοπικούς φορείς σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας όπου έχουμε καταστήματα».

Πετυχαίνοντας έτσι έναν σημαντικό στόχο, που είναι η εταιρεία να διατηρήσει τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά μιας οικογενειακής επιχείρησης, συνεχίζοντας να πετυχαίνει την ανθρωποκεντρικότητα στον τρόπο διοίκησης, παρέχοντας επιπλέον σημαντικές παροχές στους εργαζόμενους.

«Ο πατέρας μου, Διαμαντής Μασούτης, είχε ως βασική του αρχή το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο. Ήταν πάντα δίπλα στους εργαζόμενους, τους μιλούσε με το μικρό τους όνομα, τους χτυπούσε φιλικά στην πλάτη. Σήμερα, παρόλο που είμαστε σχεδόν 11.000 άτομα στη μεγάλη οικογένεια Μασούτη, συνεχίζουμε να διατηρούμε αυτό το πνεύμα ανθρωπιάς» καταλήγει ο κ. Γιάννης Μασούτης.