ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιάννης Πολυχρονόπουλος: Στην επόμενη μέρα της Polyeco πρωταγωνιστεί η βιωσιμότητα

Ο ιδρυτής της εταιρείας Polyeco, κ. Γιάννης Πολυχρονόπουλος CNN Greece

Πριν από 50 χρόνια, ο ιδρυτής της εταιρείας Polyeco, κ. Γιάννης Πολυχρονόπουλος είδε κάτι μικρό με το οποίο ασχολούνταν κάποιοι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, και θέλησε «να το κάνει ακόμα καλύτερα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει μιλώντας στο CNN Greece. 

Αυτή ήταν η αρχή της Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε της πρώτης εταιρείας στην Ελλάδα που προσέφερε υπηρεσίες θαλάσσιας απορρύπανσης και προάγγελο της Polyeco όπως την ξέρουμε σήμερα.

Ο Γιάννης Πολυχρονόπουλος είδε την ίδια ανάγκη να υφίσταται και στην «στεριά» και έτσι το 2001 δημιούργησε την Polyeco, την πρώτη βιομηχανία ολοκληρωμένης διαχείρισης και αξιοποίησης επικίνδυνων και μη αποβλήτων στην Ελλάδα.

Έχοντας αναλάβει και διεκπεραιώσει περισσότερα από 100 μεγάλα έργα σε απομακρυσμένες και αστικές περιοχές στο εξωτερικό, σήμερα η Polyeco τοποθετείται πλέον στον παγκόσμιο χάρτη των εταιρειών διαχείρισης και μεταφοράς αποβλήτων.

Η ισχυρή της παρουσία σε αναδυόμενες αγορές την καθιστά ανταγωνιστική σε περισσότερες από 30 χώρες.

«Η Polyeco πλέον κατέχει ηγετική θέση ανάμεσα σε ομοειδείς επιχειρήσεις» σημειώνει ο ιδρυτής της εταιρείας.

«Με ευρύ πεδίο εξειδίκευσης, η εταιρεία μας παρέχει νέες μεθόδους και ολοκληρωμένες λύσεις βιώσιμης διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων και αποκατάστασης της ισορροπίας των φυσικών οικοσυστημάτων.

»Από την ίδρυσή της και μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης, έρευνας και ανάπτυξης στους τομείς της ανάκτησης, απορρύπανσης και αποκατάστασης, αναλάβαμε το σχεδιασμό, την επεξεργασία και την ασφαλή τελική διάθεση όλων των τύπων βιομηχανικών αποβλήτων, παρέχοντας αξιόπιστες, οικονομικά αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις σε βιομηχανίες.

»Με περίσσιο πάθος για δημιουργία, με πολύ δουλειά, προσπαθήσαμε και βελτιώσαμε τις περιβαλλοντικές επιδόσεις και την ανταγωνιστικότητα των πελατών μας, παραμένοντας πάντα πιστοί στους νόμους και τις αρχές της αγοράς και με βασικό μας σκοπό, την Προστασία του Περιβάλλοντος» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Πολυχρονόπουλος.

Οι προκλήσεις στον δρόμο προς την επιτυχία

Η ίδια η δημιουργία της Polyeco ήταν μια πρόκληση, όταν πριν από 23 χρόνια και προκειμένου να αφαιρέσουν οι ΧΥΤΑ τη λάσπη πετρελαίου από τη λίστα αποβλήτων τους, πραγματοποιήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα στην Ελλάδα.

Η επένδυση και η υλοποίηση του βασίστηκε στα επιτυχή αποτελέσματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Έρευνας & Τεχνολογίας – ΕΠΕΤ ΙΙ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), της συμμετοχής των Πανεπιστημίων Πατρών και Κρήτης, καθώς και της Τιτάν Τσιμέντα Α.Ε. και της μητρικής εταιρείας Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Polyeco, κ. Γιάννης Πολυχρονόπουλος

CNN Greece

Άλλη πρόκληση όλα αυτά τα χρόνια ήταν η παραμονή της εταιρείας σε θέση να διαχειριστεί κρίσεις και επικίνδυνα έκτακτα περιστατικά, όπως βιομηχανικά ατυχήματα ή φυσικές καταστροφές, που απαιτούσαν άμεση επέμβαση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η περίπτωση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Honam, που έπιασε φωτιά στην Αραβική Θάλασσα τον Μάρτιο του 2018. Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μήκους 353 μέτρων, υπέστη εκτενείς ζημιές από πυρκαγιά, ενώ έπλεε στην Αραβική Θάλασσα, με κατεύθυνση τη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Το φορτίο δημιούργησε περίπου 20.000 τόνους επικίνδυνων αποβλήτων τα οποία απομακρύνθηκαν, ενώ στη συνέχεια η Polyeco τα διαχειρίστηκε και επεξεργάστηκε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην εργοστασιακή μονάδα waste management που διαθέτει στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου.

«Μέσα από την εμπειρία και την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων, η Polyeco ανέπτυξε ισχυρά πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων και αυξημένη ικανότητα ανταπόκρισης σε έκτακτα περιστατικά» δηλώνει ο κ. Πολυχρονόπουλος και προσθέτει:

«Αυτές οι προκλήσεις ενίσχυσαν την αξιοπιστία της εταιρείας και την ικανότητά της να παρέχει λύσεις ακόμα και στις πιο απαιτητικές συνθήκες. Παράλληλα, βοήθησαν στην ανάπτυξη σημαντικών ικανοτήτων και στην εξέλιξη της Polyeco σε μια κορυφαία εταιρεία στον τομέα της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, με ισχυρή παρουσία και επιρροή τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς».

Ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην σημαντική βοήθεια που παρείχε η επιλογή των σωστών συνεργατών και των κατάλληλων υποδομών, πάντα συμμορφωμένοι με τους εθνικούς και διεθνείς αυστηρούς περιβαλλοντικούς νόμους.

Ένα ακόμα βασικό στοιχείο της Polyeco είναι το πλήρως επανδρωμένο και διαπιστευμένο εργαστήριο της, σημειώνει ο ιδρυτής της εταιρείας, τονίζοντας πως «από το οποίο δεν έχει προχωρήσει και δεν προχωρά τίποτα για επεξεργασία χωρίς να έχει ελεγχθεί σχολαστικά».

Το ρίσκο των επικίνδυνων αποβλήτων

«Στην Polyeco επεξεργαζόμαστε επικίνδυνα απόβλητα, αποτρέποντας την απελευθέρωση και την παράνομη απόθεσή τους στο περιβάλλον, και παρέχουμε μεθόδους διαχείρισης σύμφωνα με τις Αρχές της Κυκλικής Οικονομίας» σημειώνει ο κ. Πολυχρονόπουλος, αναφερόμενος στην αξιοποίηση των αποβλήτων, από τα οποία παράγονται άριστης ποιότητας εναλλακτικά καύσιμα και εναλλακτικές πρώτες ύλες και τα οποία τροφοδοτούνται την τσιμεντοβιομηχανία.

«Έτσι τίποτα δεν καταλήγει σε ανεξέλεγκτες χωματερές ή ΧΥΤΑ, ενώ τα λίγα ρεύματα αποβλήτων τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω της σύστασής τους, εξάγονται σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις της E.E.» τονίζει.

Όλα αυτά τα χρόνια η εταιρεία έχει διαχειριστεί σε πάνω από 30 χώρες, περισσότερους από 500.000 τόνους αποβλήτων, πολλοί εκ των οποίων ήταν επικίνδυνα θαμμένα φυτοφάρμακα, συμμετέχοντας έτσι στην εξυγίανση του εδάφους και των υδάτων.

«Οι υπηρεσίες μας, λοιπόν, βοηθούν τους πελάτες μας να μειώσουν σημαντικά το ανθρακικό τους αποτύπωμα και συμβάλλουν στη βιώσιμη λειτουργία τους» καταλήγει ο κ. Πολυχρονόπουλος.

Στην επόμενη μέρα του Ομίλου πρωταγωνιστεί η βιωσιμότητα

Μιλώντας για την «επόμενη μέρα» της Polyeco, ο κ. Πολυχρονόπουλος σημειώνει πως οι προτεραιότητες του Ομίλου δεν έχουν αλλάξει, αλλά έχουν εξελιχθεί με γνώμονα πάντοτε την προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας και την μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Polyeco, κ. Γιάννης Πολυχρονόπουλος

CNN Greece

«Εστιάζουμε στην εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης των δραστηριοτήτων μας, με σαφή στόχο να προσφέρουμε λύσεις διαχείρισης για όλα τα ρεύματα αποβλήτων που μπορεί να προκύψουν» σημειώνει και προσθέτει:

«Η φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τις ανάγκες ενός συνεχούς μεταβαλλόμενου κόσμου με αίσθημα ευθύνης, αφήνοντας θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους και τον πλανήτη. Σε μια περίοδο που η ρύπανση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή αποτελούν παγκόσμια πρόκληση, οι υπηρεσίες μας αποδεικνύονται όλο και πιο πολύτιμες».

Μιλώντας για τους φιλόδοξους και πολυδιάστατους προσωπικούς του στόχους για το μέλλον της Polyeco o κ. Γιάννης Πολυχρονόπουλος δήλωσε:

«Θέλω να δω την εταιρία να συνεχίζει να μεγαλώνει και να αναγνωρίζεται ως ηγέτιδα δύναμη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Βασικοί πυλώνες αυτής της ανάπτυξης είναι η προηγμένη τεχνολογία, το ήθος και ο σεβασμός προς το περιβάλλον που διαπνέουν κάθε μας δράση.

Επιθυμώ να ηγούμαι μιας εταιρίας που εξελίσσεται διαρκώς, χωρίς να χάνει τις θεμελιώδεις αξίες της, αλλά να ανταποκρινόμαστε στις σύγχρονες προκλήσεις και ανάγκες της αγοράς.

Προσδοκώ να διατηρηθούμε και να προβάλλουμε την ιστορία και την τεχνογνωσία που έχουμε χτίσει, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στις συνειδήσεις των πελατών μας μέχρι σήμερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης