ΔΙΕΘΝΗ

Επιτόκια: Οι μεγάλοι κερδισμένοι της μείωσης - Τα σενάρια για το 2025

AP Photo/Michael Probst

Η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει κατά 0,25% το βασικό της επιτόκιο στο 3%, με ομόφωνη απόφαση, επιβεβαιώνει τους αναλυτές που βλέπουν πρόοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου Κριστίν Λαγκάρτν υπήρξε συζήτηση για μια μεγαλύτερη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, κάτι που δίνει ώθηση στα σενάρια για μείωση της τάξεως ακόμα και 1,25% στο σύνολο του 2025. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του London Stock Exchange Group (LSEG), οι επενδυτές εκτιμούν πως θα υπάρξουν πέντε μειώσεις μέσα στο 2025, καθεμία της τάξεως των 25 μ.β.

Ωστόσο, οι πολλοί αισιόδοξοι της αγοράς εκτιμούν πως δεν αποκλείεται μια μείωση κατά 0,50% προς το τέλος της επόμενης χρονιάς, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη.

Ποια δάνεια θα δουν μείωση

Η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ «μεταφράζεται» σε καλά νέα για τους δανειολήπτες σε εγχώριο επίπεδο, οι οποίοι θα δουν τις μηνιαίες δόσεις των νέων δανείων να μειώνονται σταδιακά.

Μεγάλοι κερδισμένοι της μείωσης αναμένεται να είναι οι νέοι δανειολήπτες που έλαβαν δάνειο μετά την 1η Ιανουαρίου 2023, ενώ μεγάλες μειώσεις θα δουν στις δόσεις τους και όσοι έχουν δάνεια με υψηλότερα επιτόκια.

Για τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου αξίζει να σημειωθεί πως βασίζονται στο euribor, το οποίο ενσωματώνει άμεσα την πορεία των διατραπεζικών επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, την ημέρα των ανακοινώσεων από την ΕΚΤ (Πέμπτη 12/12) το euribor διαμορφώνεται σε 2,924% για τον 1 μήνα και σε 2,888% για τους 3 μήνες.

Όσοι έχουν σταθερά επιτόκια θα δουν αλλαγές ανάλογα με τις ρήτρες των συμβάσεών τους.

Τι ισχύει για τα στεγαστικά

Υπενθυμίζεται πως στις ελληνικές τράπεζες, οι συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών δανείων βρίσκονται σε καθεστώς «παγωμένου» επιτοκίου έως το Μάιο του 2025, για την προστασία τους από το ρίσκο ακραίων διακυμάνσεων.

Το πάγωμα αφορά στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο με ημερομηνία αναφοράς τον Μάρτιο του 2023.

Ήταν ένα μέτρο προστασίας με το οποίο ο τραπεζικός τομέας της χώρας απορρόφησε μέρος του κόστους της ανόδου των επιτοκίων, ως συμβολή και στήριξη για όλους όσοι είχαν επιδείξει συνεπή και ενήμερη συμπεριφορά στις πληρωμές των δόσεων.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν θα υπάρχει πρόβλεψη για υποχώρηση στα επιτόκια τους των μη συνεπών δανειοληπτών, οι οποίοι παρότι έχασαν το «παγωμένο» επιτόκιο και δεν επωλεφούνται από τα τρέχοντα επιτόκια, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται σημαντικά.

Η αποκλιμάκωση επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν επηρεάζει τα σταθερά επιτόκια.

Η απόφαση της ΕΚΤ

Στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για το 2024, ανακοίνωσε πως τα νέα επιτόκια διαμορφώνονται ως εξής:

Τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3,00%, 3,15% και 3,40% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 18 Δεκεμβρίου 2024.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής, έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο από 4% σε 3,25% σε τρεις περικοπές των 25 μονάδων βάσης μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, «το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που διαθέτει στο πλαίσιο της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί σταθερά στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».

Οι επιτελείς εκτιμούν ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,4% το 2024, 2,1% το 2025, 1,9% το 2026 και 2,1% το 2027, όταν τεθεί σε λειτουργία το διευρυμένο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης