CNNi: Η αγάπη του Τραμπ για τους δασμούς - Η προειδοποίηση της Κίνας
Ως ένα «όπλο» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση πίεσης, τόσο σε φίλους, όσο και σε εχθρούς φαίνεται πως βλέπει τους δασμούς στο εμπόριο ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Άλλωστε ο Τραμπ αυτοχαρακτηρίστηκε κάποτε «Tariff Man» και πρόσφατα πανηγύρισε αυτούς τους φόρους εισαγωγής ως «το μεγαλύτερο πράγμα που εφευρέθηκε ποτέ», σύμφωνα με το CNNi.
Η αγάπη του Τραμπ για τους δασμούς - και, πιο συγκεκριμένα, η απειλή δασμών - αντανακλά μια στρατηγική υψηλού κινδύνου και υψηλής ανταμοιβής, η οποία έχει σχεδιαστεί για τη δημιουργία μέγιστης πίεσης σε άλλα έθνη, αναγκάζοντάς τα να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
O λόγος για τη χρήση των δασμών ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, έχει να κάνει με τις εισαγωγές αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες φτάνουν περίπου τα 3 τρισ. δολάρια κάθε χρόνο.
Και παρότι υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν οι τιμές για τους καταναλωτές που ήδη πλήττονται από το υψηλό κόστος ζωής, το φάσμα των δασμών μπορεί να δημιουργήσει πραγματική μόχλευση με τα έθνη των οποίων οι οικονομίες θα συντριβούν αν ξαφνικά δεν μπορούν να πουλήσουν αγαθά στους Αμερικανούς επειδή ο Τραμπ μόλις τους επέβαλε δασμούς 100%.
«Αν δεν μπορούσαμε να κάνουμε εμπόριο με το Μεξικό, θα επιβιώναμε. Αλλά θα ήταν το τέλος του κόσμου για το Μεξικό. Αυτό μας δίνει μόχλευση. Και η μόχλευση είναι το παν όταν διαπραγματεύεσαι», δήλωσε στο CNN ο Στίβεν Μουρ, πρώην ανώτερος οικονομικός σύμβουλος κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, σε τηλεφωνική συνέντευξη.
Ο Μουρ, ο οποίος συνήθιζε να τάσσεται απροκάλυπτα υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, δήλωσε ότι ο Τραμπ τον έπεισε ότι οι δασμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό εργαλείο.
«Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει», δήλωσε ο Moore, συγγραφέας του βιβλίου “The Trump Economic Miracle”.
«Στην πρώτη του θητεία, ο πρόεδρος Τραμπ θέσπισε δασμούς κατά της Κίνας που δημιούργησαν θέσεις εργασίας, ώθησαν τις επενδύσεις και δεν οδήγησαν σε πληθωρισμό. Ο πρόεδρος Τραμπ θα εργαστεί γρήγορα για να διορθώσει και να αποκαταστήσει μια οικονομία που βάζει τους Αμερικανούς εργαζόμενους, επανατοποθετώντας αμερικανικές θέσεις εργασίας, μειώνοντας τον πληθωρισμό, αυξάνοντας τους πραγματικούς μισθούς, μειώνοντας τους φόρους, μειώνοντας τους κανονισμούς και απεγκλωβίζοντας την αμερικανική ενέργεια», δήλωσε στο CNN η Karoline Leavitt, εκπρόσωπος του Trump-Vance Transition.
Οι δασμοί στην ατζέντα του Τραμπ
Η πρόσφατη απειλή του Τραμπ να επιβάλει δασμό 25% σε όλες τις εισαγωγές από τον Καναδά τράβηξε την άμεση προσοχή της Οτάβα.
Μέσα σε λίγες ημέρες, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό φωτογραφήθηκε στο Μαρ-α-Λάγκο, όπου δήλωσε ότι είχε μια «εξαιρετική συζήτηση» με τον Τραμπ.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, μια απειλή που τράβηξε την προσοχή της Ιαπωνίας, ενός έθνους του οποίου η οικονομία εξαρτάται από την πώληση αυτοκινήτων στους Αμερικανούς.
Αργότερα ο Τραμπ κατέληξε σε συμφωνία με το Τόκιο, την οποία οι αγρότες επαίνεσαν επειδή άνοιξε τις ιαπωνικές αγορές στα γεωργικά προϊόντα των ΗΠΑ.
«Ήταν ένα win-win», δήλωσε ο McDaniel, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο μόνος λόγος που η συμφωνία ήταν απαραίτητη ήταν επειδή ο Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Σύμπραξη Διασυνοριακού Ειρηνικού και αυτό προκάλεσε “μεγάλη απώλεια” για την αμερικανική γεωργία.
Είναι πιθανό ο Τραμπ 2.0 να χρησιμοποιήσει τους δασμούς, ή τουλάχιστον την απειλή ότι θα επιβάλει δασμούς, για να πείσει το Μεξικό, τον Καναδά, την Κίνα ή άλλες χώρες να αντιμετωπίσουν νόμιμα ζητήματα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών.
«Η χρήση των δασμών ως όπλο για να ενθαρρύνει άλλες χώρες να εμποδίσουν τα ναρκωτικά να έρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να σώσει ζωές», δήλωσε ο Moore, ανώτερος επισκέπτης συνεργάτης στα οικονομικά στο Heritage Foundation, μια συντηρητική δεξαμενή σκέψης.
Η προειδοποίηση της Κίνας
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της επανεκκίνησης ενός εμπορικού πολέμου, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξουν «νικητές», ενώ ορκίστηκε να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας.
Ο Σι έκανε τις παρατηρήσεις αυτές την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους επικεφαλής διαφόρων παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μία ημέρα αφότου οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι διεξάγουν έρευνα για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία στην αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ Nvidia.
Η έρευνα θεωρείται ευρέως ως μια σημαντική κλιμάκωση σε μια αυξανόμενη μάχη για την κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Πεκίνο πιστεύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας, ακόμη και πριν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.
«Οι δασμολογικοί πόλεμοι, οι εμπορικοί πόλεμοι και οι τεχνολογικοί πόλεμοι είναι αντίθετοι με την ιστορική τάση και τους οικονομικούς νόμους και δεν θα υπάρξουν νικητές», δήλωσε ο Σι σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CCTV.