ΔΙΕΘΝΗ

Οι Big Tech στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια για να τροφοδοτήσουν Data Centers και AI

Οι Big Tech στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια για να τροφοδοτήσουν Data Centers και AI
AP Photo/Ted Shaffrey

Η πυρηνική ενέργεια και η υγρή ψύξη είναι μερικές από τις επιλογές που βρίσκονται στο «τραπέζι» για την λειτουργία των data centers, τα οποία αυξάνονται παγκοσμίως, χωρίς να υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο ένα κύμα επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων, κυρίως λόγω της αυξανόμενης ψηφιοποίησης και της υιοθέτησης της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης.

Άλλωστε, τα κέντρα δεδομένων αποτελούν βασικό κομμάτι της υποδομής πίσω από το σύγχρονο υπολογιστικό νέφος και τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Ωστόσο, όπως γράφει το CNBC,πρόκειται για εγκαταστάσεις που καταναλώνουν ολοένα και μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας, κάτι που έχει πυροδοτήσει τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τις σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της AI.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Giampiero Frisio, της ελβετικής πολυεθνικής ABB , η επιχείρηση κέντρων δεδομένων του μηχανολογικού ομίλου έχει σημειώσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με τον τομέα αυτό να αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 24% το 2024.

Επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια

Οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί Microsoft, Google και Amazon έχουν όλοι εξασφαλίσει συμφωνίες πυρηνικής ενέργειας αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τους τελευταίους μήνες, καθώς επιδιώκουν να θέσουν σε λειτουργία πρόσθετη ενεργειακή ικανότητα για την εκπαίδευση και τη λειτουργία των τεράστιων γεννητικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκονται πίσω από τις σημερινές εφαρμογές.

Η έξαρση της ζήτησης για generative AI συνέπεσε με την προσπάθεια εξεύρεσης αποδοτικότερων λύσεων ψύξης στα κέντρα δεδομένων, ιδίως υγρής ψύξης, μια διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιείται νερό για τη μείωση των θερμοκρασιών των διακομιστών και άλλου ηλεκτρονικού εξοπλισμού.