ΔΙΕΘΝΗ

Reuters: Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια και τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο

The Associated Press. All rights reserved

Σε δύο μειώσεις των βασικών της επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, έκαστη, θα προχωρήσει τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με το 90% και πλέον των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι βλέπουν πλέον ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Μόνο το 12% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα είχαν προβλέψει μείωση τον Οκτώβριο.

Αλλά οι περισσότεροι άλλαξαν γρήγορα την άποψή τους για μειώσεις τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Δεκέμβριο, αφού ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου έπεσε κάτω από το 2% και ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, άφησαν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μείωση αυτόν τον μήνα.

«Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο εγκαίρως», δήλωσε η Λαγκάρντ σε κοινοβουλευτική ακρόαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα.

«Θα το λάβουμε αυτό υπόψη στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής μας πολιτικής τον Οκτώβριο».

Από τρεις σε τέσσερις μειώσεις

Τους τελευταίους έξι μήνες, οι οικονομολόγοι προέβλεπαν συνολικά τρεις μειώσεις του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης φέτος, αλλά τώρα αναμένουν τέσσερις.

Πάνω από το 90% των οικονομολόγων, 70 από τους 75, δήλωσαν σε δημοσκόπηση του Reuters στις 2-8 Οκτωβρίου ότι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα, διαμορφώνοντάς το στο 3,25%.

Μόλις πέντε προέβλεψαν ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Τον περασμένο μήνα, μόνο περίπου το 12% των οικονομολόγων, ή εννέα από τους 77, προέβλεπαν μείωση τον Οκτώβριο.

Η κεντρική τράπεζα θα μειώσει εκ νέου στο 3,00% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με 68 από 75 οικονομολόγους, σύμφωνα με την τιμολόγηση της αγοράς.

«Με την εξασθένιση των πληθωριστικών πιέσεων, τόσο σε επίπεδο πληθωρισμού όσο και σε επίπεδο πυρήνα, πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα μπορέσει να επιστρέψει κάπου κοντά στο ουδέτερο επιτόκιό της πιο γρήγορα, καθώς θα διαχειρίζεται τους επιταχυνόμενους καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη», δήλωσε ο James Rossiter, επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής στρατηγικής της TD Securities.

«Με την ανάπτυξη να παραμένει κάτω από την τάση του επόμενου έτους, αυτό είναι αρκετό για την ΕΚΤ να μειώσει σταθερά από τον Οκτώβριο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης