ΔΙΕΘΝΗ

Σε «κίνδυνο» το 4% της παγκόσμιας προμήθειας πετρελαίου

AP PHOTO

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έχει αυξηθεί σχεδόν 9% αυτή την εβδομάδα, καθώς οι έμποροι φοβούνται διαταραχή του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για ένα «άλμα» ως και 20 δολάρια/βαρέλι, σε περίπτωση που η ιρανική παραγωγή δεχθεί πλήγματα από το Ισραήλ ως αντίποινα για την επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη η Τεχεράνη με περίπου 200 πυραύλους.

Το πόσο ψηλά θα ανέβουν οι τιμές εξαρτάται από το αν ο ΟΠΕΚ θα χρησιμοποιήσει την πλεονάζουσα πετρελαϊκή του ικανότητα για να καλύψει το κενό, επισημαίνει ο Daan Struyven, επικεφαλής αναλυτής της Goldman Sachs για τα εμπορεύματα.

Γιατί ανησυχούν οι αναλυτές

Το Ιράν αποτελεί βασικό παράγοντα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, καθώς παράγει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εκτιμάται ότι το 4% της παγκόσμιας προμήθειας θα μπορούσε να κινδυνεύσει εάν η πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν γίνει στόχος για το Ισραήλ.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους αναλυτές το γεγονός πως μία ενδεχόμενη ισραηλινή απάντηση θα μπορούσε να στοχοθετήσει το νησί Kharg του Ιράν, το οποίο ευθύνεται για το 90% των εξαγωγών αργού της χώρας, με τον αναλυτή της MST Marquee Saul Kavonic, να βλέπει αυξημένες πιθανότητες για ένα τέτοιο χτύπημα.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι μία σύγκρουση που θα μπορούσε να επηρεάσει τη διέλευση μέσω του Στενού του Ορμούζ», τόνισε ο Kavonic.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναλυτές της Fitch, εκτιμούν πως σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή το Brent πιθανότατα θα εκτοξευθεί πάνω από 100 δολάρια/βαρέλι.

Ενδεχόμενο κλείσιμο του στενού του Ορμούζ θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές ακόμα και στα επίπεδα των 150 δολαρίων/βαρέλι, τονίζουν.

Ο Josh Young, CIO της Bison Interests, ο οποίος παρατηρεί ομοίως μια αυξανόμενη πιθανότητα ενός πιθανού χτυπήματος στις ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές διαταραχή του εφοδιασμού πετρελαίου, δήλωσε ότι αυτό σηματοδοτεί μια «σημαντική κλιμάκωση» από το Ιράν.

Σε περίπτωση που οι ιρανικές εξαγωγές τεθούν εκτός λειτουργίας λόγω επίθεσης, ο Young προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα εκτοξευθούν σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων ανά βαρέλι.

Γιατί παραμένουν ακόμα σε λογικά επίπεδα

Αν και οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, έχουν αυξηθεί από ένα χαμηλό επίπεδο βάσης.

Μόλις τον περασμένο μήνα, οι τιμές έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών, καθώς το πτωτικό κλίμα σάρωσε την αγορά λόγω της χαμηλής ζήτησης στην Κίνα και των σχεδίων του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή.

Το ασφάλιστρο κινδύνου ήταν μέτριο επειδή δεν υπήρξαν διαρκείς διαταραχές της προσφοράς τα τελευταία δύο χρόνια παρά τις υψηλές γεωπολιτικές εντάσεις, δήλωσε ο Struyven.

Υπάρχουν επίσης περίπου 6 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στο περιθώριο που μπορεί να τεθεί σε λειτουργία και να αντισταθμίσει τη στενότητα από τα περισσότερα σενάρια διαταραχής της προσφοράς, δήλωσε ο αναλυτής της Goldman Sachs.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης