ΔΙΕΘΝΗ

Μηδενική ανάπτυξη της οικονομίας για το 2024 προβλέπει για τη Γερμανία το Ινστιτούτο Ifo

Συννεφιασμένη σαν τον βροχερό καλοκαιρινό καιρό είναι και η οικονομία της χώρας που βλέπει μηδενική ανάπτυξη AP Photo/Michael Probst

Μηδενική ανάπτυξη για την γερμανική οικονομία αναμένει για το 2024 έτος το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, το οποίο αναθεώρησε σήμερα (5/9) την προηγούμενη εκτίμησή του για ανάπτυξη της τάξης του 0,4%.

Το Ινστιτούτο «διορθώνει επίσης την πρόβλεψή του για το 2025, από 1,5% σε 0,9%. «Η γερμανική οικονομία έχει κολλήσει και μαραζώνει στην ύφεση, ενώ σε άλλες χώρες γίνεται αισθητή η ανάκαμψη.

Έχουμε μια δομική κρίση. Γίνονται ελάχιστες επενδύσεις, ειδικά στον κλάδο της μεταποίησης και η παραγωγικότητα παραμένει εδώ και χρόνια στάσιμη. Έχουμε και οικονομική κρίση, με την κατάσταση στις παραγγελίες να είναι δυσμενής.

Η αύξηση της αγοραστικής δύναμης δεν οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης, αλλά, αντιθέτως, σε περισσότερη αποταμίευση, επειδή οι άνθρωποι είναι αναστατωμένοι», εξήγησε ο επικεφαλής των προβλέψεων του Ifo Τίμο Βολμερσχόιζερ.

  • Το ποσοστό αποταμίευσης είναι τώρα 11,3%, σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο δεκαετίας πριν από την πανδημία, που ήταν 10,1%.
  • Ο ρυθμός του πληθωρισμού θα μειωθεί από το 5,9% του 2023 σε 2,2% φέτος και στη συνέχεια θα περιοριστεί στο 2,0% και στο 1,9% για κάθε ένα από τα επόμενα δύο χρόνια.
  • Το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί από 5,7% πέρυσι σε 6,0% για το τρέχον έτος και στη συνέχεια θα πέσει στο 5,8% και τελικά θα φτάσει στο 5,3% σε δύο χρόνια.
  • Το έλλειμμα του εθνικού προϋπολογισμού είναι πιθανό να φτάσει το 2,0% της οικονομικής παραγωγής για το 2024 και να μειωθεί στο 1,3% και στο 0,9% το 2025 και το 2026 αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης