ΔΙΕΘΝΗ

OPEC: Επανεξετάζει το σχέδιο για αύξηση της παραγωγής μετά την «βουτιά» των τιμών

OPEC: Επανεξετάζει το σχέδιο για αύξηση της παραγωγής μετά την «βουτιά» των τιμών
AP Newsroom

Με φόντο την πρόσφατη «βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου, ο OPEC+ συζητά το ενδεχόμενο να καθυστερήσει την αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής που έχει προγραμματίσει για τον Οκτώβριο, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές από το καρτέλ. 

Η Ομάδα – με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία – επανεξετάζει αν θα προχωρήσει με την προγραμματισμένη απόσυρση των περικοπών που εφαρμόζει τους τελευταίους μήνες για να στηρίξει τις τιμές. Η σταδιακή απόσυρση θα οδηγήσει επιπλέον ποσότητες πετρελαίου στην αγορά την ίδια στιγμή που εντείνονται οι ανησυχίες για την αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη και την υποτονική ζήτηση σε ΗΠΑ και Κίνα.

Η πρώτη κίνηση του καρτέλ τον Οκτώβριο αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες, μεταδίδει το Bloomberg.

Η είδηση πως ο OPEC+ επανεξετάζει τη στρατηγική του έδωσε ώθηση στις τιμές του πετρελαίου μετά τη χθεσινή βουτιά σε χαμηλό εννέα μηνών. Τα futures του Brent επέστρεψαν πάνω από τα 74 δολ. μετά την βουτιά κατά σχεδόν 5% την Τρίτη, ενώ το WTI κερδίζει 0,8% μετά την κατρακύλα του κάτω από τα 70 δολ για πρώτη φορά από τις αρχές Ιανουαρίου.

Τα ανησυχητικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και τις ΗΠΑ έχουν προκαλέσει φόβους για την πορεία της ζήτησης στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Η ισχυρή πτώση των τιμών την Τρίτη ακολούθησε τις αναφορές ότι οι διαπραγματεύσεις στη Λιβύη για την επανέναρξη της παραγωγής είναι σε καλό δρόμο.

Η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης που εδρεύει στη Βεγγάζη ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η πετρελαϊκή παραγωγή και οι εξαγωγές από τη χώρα θα σταματήσουν λόγω της αντιπαράθεσης με την αντίπαλη κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη για το ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Μια συμφωνία των δύο πλευρών για επανέναρξη της παραγωγής θα οδηγήσει πάνω από 500.000 βαρέλια πετρελαίου πίσω στην αγορά.