ΔΙΕΘΝΗ

«Ανησυχητικό» θόρυβο εκπέμπει το Starliner - Αδύνατον να φέρει πίσω τους δύο αστροναύτες

«Ανησυχητικό» θόρυβο εκπέμπει το Starliner - Αδύνατον να φέρει πίσω τους δύο αστροναύτες

Tο διαστημικό σκάφος Starliner της Boeing που εκτόξευσε τους αστροναύτες Butch Wilmore και Suni Williams στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

NASA via AP

Την παρουσία ενός «παράξενου θορύβου», στη διαστημική κάψουλα «Starliner» ανέφερε  το Σάββατο, ο Μπουτς Γουίλμορ, ένας από τους δύο αστροναύτες που έχουν αποκλειστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), λόγω των δυσλειτουργιών που έχει παρουσιάσει  το διαστημικό σκάφος της Boeing.

Ο Μπουτς Γουίλμορ και η Σούνι Ουίλιαμς επρόκειτο να παραμείνουν για οκτώ ημέρες στον ISS, αλλά θα μείνουν τελικά εκεί οκτώ μήνες, αφού οι διαδοχικές δυσκολίες που προέκυψαν στο Starliner οδήγησαν στη δύσκολη απόφαση να μην χρησιμοποιηθεί αυτό το διαστημόπλοιο για να φέρει πίσω στη Γη τους δύο Αμερικανούς αστροναύτες. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι δύο αστροναύτες θα επιστρέψουν στη Γη με διαστημικό σκάφος της ανταγωνίστριας SpaceX τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα για την Boeing, που έχει ήδη βαλτώσει από επανειλημμένες αποτυχίες στα αεροπλάνα της.

Σύμφωνα με την Daily Mail, o Γουίλμορ ανέφερε το περασμένο Σάββατο στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον την ανησυχία του για την ύπαρξη ενός «παράξενου» θορύβου, λίγες μέρες προτού το ελαττωματικό διαστημικό σκάφος ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής του στη γη χωρίς πλήρωμα.

«Έχω μια ερώτηση για το Starliner. Ακούγεται ένας παράξενος θόρυβος από το ηχείο. Δεν ήξερα αν μπορείτε να συνδεθείτε ... Δεν ξέρω τι τον προκαλεί», είπε ο Γουίλμορ σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Μετά από δύο προσπάθειες, το Διαστημικό Κέντρο κατέγραψε τον ήχο και ο Γουίλμορ είπε «Σας αφήνω να το ψάξετε».

Ο Καναδός πρώην αστροναύτης Κρις Χάντφινλτ, που είχε διατελέσει διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, εξέφρασε την ανησυχία του για το περίεργο γεγονός. «Υπάρχουν αρκετοί θόρυβοι που θα προτιμούσα να μην ακούω μέσα στο διαστημόπλοιό μου, συμπεριλαμβανομένου αυτού που το Boeing Starliner κάνει τώρα» έγραψε στο X, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με το αντίστοιχο ηχητικό.