ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ - Ρεκόρ στις τιμές των κατοικιών

Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο τον Αύγουστο, με την Conference Board να ανέλθει στο 103,3, από το αναθεωρημένο 101,9 τον Ιούλιο.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την αγορά εργασίας αυξάνονται, με ελαφρώς λιγότερους καταναλωτές που θεωρούν τις θέσεις εργασίας «άφθονες» και μια οριακή αύξηση σε αυτούς που που θεωρούν ότι οι θέσεις εργασίας είναι «δύσκολο να βρεθούν».

Εν τω μεταξύ, οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ υψηλό τον Ιούνιο, καθώς ο εθνικός δείκτης τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller κατέγραψε αύξηση 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αύξηση 5,4% σε ετήσια βάση.

Αυτό σηματοδοτεί τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα αύξησης των τιμών, αν και ο ρυθμός των αυξήσεων επιβραδύνεται. Παρά την πρόσφατη πτώση των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων, η οικονομική προσιτότητα παραμένει μια πρόκληση, με την οικονομική προσιτότητα της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών δείκτη έπεσε στο 93,3 τον Ιούνιο, σε σχέση με το 93,5 τον Μάιο και το 93,7 πριν από ένα χρόνο.

UBS: Αισιοδοξία, αλλά η εικόνα δεν είναι ρόδινη

Σύμφωνα με την εκτίμηση της UBS, η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντανακλά έναν πιο αισιόδοξο τόνο στην οικονομία, πιθανότατα εν μέρει χάρη στην άμβλυνση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, η αυξανόμενη αδυναμία στην αγορά εργασίας, καθώς και το υψηλό ρεκόρ στις τιμές των κατοικιών και συναφείς προκλήσεις για την οικονομική προσιτότητα, υπενθυμίζουν ότι η εικόνα δεν είναι καθόλου ρόδινη για τον καταναλωτή των ΗΠΑ.

«Το βασικό μας σενάριο, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι για μια ήπια προσγείωση, όπου οι καταναλωτικές δαπάνες ψυχραίνονται αλλά παραμένουν ανθεκτικές και η οικονομία αποφεύγει την ύφεση» σημειώνει η ελβετική τράπεζα.

Οι αγορές τιμολογούν επίσης τώρα μια σχεδόν βέβαιη πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο, γεγονός που θα πρέπει να αποτελεί καλό οιωνό για τις το καταναλωτικό συναίσθημα και την οικονομική προσιτότητα των κατοικιών στο μέλλον.

«Αναμένουμε ότι η Fed να μειώσει σε κάθε μία από τις τρεις εναπομείνασες συνεδριάσεις της φέτος, με το ενδεχόμενο για μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, εάν αυτό δικαιολογείτα.

Αυτό το σενάριο θα δημιουργούσε μια θετικό σκηνικό για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως οι ποιοτικές μετοχές. Θα διαβρώσει επίσης τις αποδόσεις στα μετρητά, υπογραμμίζοντας την άποψή μας ότι οι επενδυτές θα πρέπει να ανακατανείμουν τα μετρητά σε ομόλογα υψηλής ποιότητας, όπως οι εταιρίες επενδυτικής βαθμίδας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης