ΔΙΕΘΝΗ

Μια εταιρεία στις ΗΠΑ βρήκε ένα νέο κόλπο για να ανεβάσει τα ενοίκια σε όλη την χώρα

Μια εταιρεία στις ΗΠΑ βρήκε ένα νέο κόλπο για να ανεβάσει τα ενοίκια σε όλη την χώρα
Pexels / Karolina Grabowska

Πολιτική αγωγή κατά της εταιρείας ακινήτων RealPage κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι το λογισμικό της εταιρείας χρησιμοποιεί δεδομένα ιδιοκτητών για να διογκώσει τεχνητά την τιμή των ενοικίων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, καταστέλλοντας τον ανταγωνισμό στην αγορά.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η εταιρεία με έδρα το Τέξας χρησιμοποιεί μη δημόσια δεδομένα από ιδιοκτήτες ακινήτων για να εκπαιδεύσει τον αλγόριθμο της RealPage για τις συστάσεις τιμών, δημιουργώντας ένα «τεράστιο σχέδιο για την υπονόμευση της ανταγωνιστικής διαδικασίας», δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα ενοίκια επειδή μια εταιρεία βρήκε έναν νέο τρόπο να συνδιαλέγεται με τους ιδιοκτήτες για να παραβιάζει το νόμο», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland σε δήλωσή του την Παρασκευή.

«Ισχυριζόμαστε ότι ο αλγόριθμος τιμολόγησης της RealPage επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να μοιράζονται εμπιστευτικές, ευαίσθητες για τον ανταγωνισμό πληροφορίες και να ευθυγραμμίζουν τα ενοίκιά τους».

Το λογισμικό, σύμφωνα με την καταγγελία, χρησιμοποιεί μη δημόσια δεδομένα που παρέχονται από τους ιδιοκτήτες για να δει τι χρεώνουν ή προσφέρουν οι ανταγωνιστές για να μεγιστοποιήσει το ποσό που μπορούν να χρεώσουν οι ιδιοκτήτες, καθώς και άλλους τρόπους με τους οποίους μπορούν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα από τους ενοικιαστές.

Η καταγγελία είναι μοναδική ως προς τον ισχυρισμό ότι ένας αλγόριθμος που δημιουργήθηκε από την εταιρεία παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους, λένε αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί «ένα από τα παλαιότερα» παραδείγματα παραβίασης των αντιμονοπωλιακών νόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το λογισμικό βοηθά στη δημιουργία μονοπωλίου

Η μήνυση του Υπουργείου Δικαιοσύνης έρχεται εν μέσω της αύξησης των εταιρικών ιδιοκτητών - εταιρειών που κατέχουν μεγάλο αριθμό ενοικιαζομένων μονάδων - γεγονός που είχε κεντρικό ρόλο στην υπόθεση.

«Δεν είναι μακριά από το μυαλό μας ότι όλη αυτή η συμπαιγνία συμβαίνει στο πλαίσιο... μιας συγκέντρωσης εταιρικών ιδιοκτητών», δήλωσε ένας αξιωματούχος σχετικά με την καταγγελία, «των ανθρώπων που εκδιώκονται με υψηλότερα ποσοστά όταν οι ιδιοκτήτες τους είναι εταιρικοί ιδιοκτήτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρησιμοποιούν αυτού του είδους το λογισμικό».

Το λογισμικό, το οποίο, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κατέχει μονοπώλιο στο λογισμικό διαχείρισης ενοικίων, χρησιμοποιείται για τη διαχείριση 3 εκατομμυρίων ενοικιαζομένων μονάδων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στις νότιες πολιτείες.

«Σε μια ελεύθερη αγορά, αυτοί οι ιδιοκτήτες θα ανταγωνίζονταν διαφορετικά ανεξάρτητα για να προσελκύσουν ενοικιαστές με βάση την τιμολόγηση, τις εκπτώσεις, τις παραχωρήσεις, τους όρους μίσθωσης και άλλες διαστάσεις της μίσθωσης διαμερισμάτων», ανέφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώνοντας τις κατηγορίες.

«Η RealPage χρησιμοποιεί επίσης αυτό το σύστημα και τον σημαντικό της πλούτο δεδομένων για να διατηρήσει μονοπώλιο στην αγορά λογισμικού διαχείρισης εμπορικών εσόδων».

Real estate company helped to artificially inflate rents across America, Justice Department alleges

By Holmes Lybrand and Evan Perez, CNN