ΔΙΕΘΝΗ

Πρόστιμο ρεκόρ 290 εκατ. ευρώ στην Uber - Δεν τήρησε τα ευρωπαϊκά πρότυπα προστασίας

Πρόστιμο ρεκόρ 290 εκατ. ευρώ στην Uber - Δεν τήρησε τα ευρωπαϊκά πρότυπα προστασίας
AP Photo/Nam Y. Huh

Πρόστιμο ρεκόρ ύψους 290 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε στην Uber Technologies από την ολλανδική αρχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής, επειδή δεν τήρησε τα ευρωπαϊκά πρότυπα προστασίας ευαίσθητων δεδομένων σχετικά με τους οδηγούς της, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η ολλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων ανέφερε ότι η Uber συνέλεγε πληροφορίες για τους οδηγούς από την Ευρώπη, όπως άδειες ταξί, δεδομένα τοποθεσίας και σε ορισμένες περιπτώσεις ποινικά και ιατρικά δεδομένα και τις διατηρούσε σε servers στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ από την ολλανδική εποπτική αρχή σε βάρος οποιασδήποτε εταιρείας, δήλωσε εκπρόσωπος. Είναι επίσης το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει δεχτεί η Uber παγκοσμίως.

Η Uber έστελνε τα ευαίσθητα δεδομένα στην έδρα της στις ΗΠΑ για πάνω από δύο χρόνια χωρίς να χρησιμοποιεί εργαλεία μεταφοράς δεδομένων που να αποσκοπούσαν στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, γεγονός που σήμαινε ότι τα δεδομένα ήταν «ανεπαρκώς προστατευμένα», ανέφερε τη Δευτέρα ο εποπτικός φορέας. Η Uber τερμάτισε την παραβίαση πέρυσι, πρόσθεσε ο οργανισμός.

Η εταιρεία θα ασκήσει έφεση

Το πρόστιμο είναι «εντελώς αδικαιολόγητο», δήλωσε ο Caspar Nixon, εκπρόσωπος της Uber. Η διαδικασία μεταφοράς δεδομένων της Uber ήταν σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς νόμους και η εταιρεία θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, σημείωσε ο Nixon.

Η Uber δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη «διασφάλιση του επιπέδου προστασίας των δεδομένων όσον αφορά τη μεταφορά τους στις ΗΠΑ. Αυτό είναι πολύ σοβαρό», ανέφερε σε δήλωσή του ο Aleid Wolfsen, πρόεδρος της ολλανδικής αρχής προστασίας δεδομένων.

Η ολλανδική αρχή προστασίας δεδομένων ξεκίνησε την έρευνά της σχετικά με την Uber αφού περισσότεροι από 170 Γάλλοι οδηγοί διαμαρτυρήθηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η έρευνα διεκπεραιώθηκε από την ολλανδική υπηρεσία επειδή η ευρωπαϊκή έδρα της Uber βρίσκεται στην Ολλανδία.

Αυτή είναι το τρίτο πρόστιμο που επιβάλλει η ολλανδική αρχή προστασίας δεδομένων στην Uber.

Στο παρελθόν της είχε επιβληθεί πρόστιμο επειδή δεν παρείχε επαρκή διαφάνεια σχετικά με το πόσο καιρό διατηρούσε δεδομένα από Ευρωπαίους οδηγούς και σε ποιες χώρες εκτός Ευρώπης διαβιβάστηκαν τα δεδομένα αυτά. Το 2018, της επιβλήθηκαν ποινές επειδή δεν ενημέρωσε εγκαίρως την ολλανδική εποπτική αρχή για παραβίαση δεδομένων.

Τα πρόστιμα από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες προστασίας της ιδιωτικής ζωής μπορούν να ανέλθουν έως και το 4% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων μιας επιχείρησης.