ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ (Fed): Ήρθε η ώρα να προσαρμοστεί η πολιτική - Έρχονται μειώσεις επιτοκίων

Ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ

AP Photo / Susan Walsh

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ σήμερα, Παρασκευή τις βάσεις για τις επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων, αν και αρνήθηκε να δώσει ακριβείς ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ή την έκταση.

«Έχει έρθει η ώρα για την προσαρμογή της πολιτικής», δήλωσε ο ηγέτης της κεντρικής τράπεζας στην πολυαναμενόμενη κεντρική ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Fed στο Τζάκσον Χόλε του Γουαϊόμινγκ.

«Η κατεύθυνση της κίνησης είναι σαφής και ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων».

Με τις αγορές να περιμένουν κατευθύνσεις σχετικά με το πού κατευθύνεται η νομισματική πολιτική, ο Πάουελ επικεντρώθηκε τόσο σε μια αναδρομή στα αίτια του πληθωρισμού που οδήγησαν σε μια επιθετική σειρά 13 αυξήσεων των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023, σημειώνει το CNBC.

Ωστόσο, σημείωσε την πρόοδο όσον αφορά τον πληθωρισμό και δήλωσε ότι η Fed μπορεί τώρα να στρέψει την προσοχή της εξίσου στην άλλη πλευρά της διπλής εντολής της, δηλαδή να διασφαλίσει ότι η οικονομία θα παραμείνει γύρω από την πλήρη απασχόληση.

«Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά. Η αγορά εργασίας δεν είναι πλέον υπερθερμασμένη και οι συνθήκες είναι πλέον λιγότερο σφιχτές από εκείνες που επικρατούσαν πριν από την πανδημία», δήλωσε ο Πάουελ. «Οι περιορισμοί της προσφοράς έχουν εξομαλυνθεί. Και η ισορροπία των κινδύνων για τις δύο εντολές μας έχει αλλάξει».

Ορκίστηκε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε» για να διασφαλίσουμε ότι η αγορά εργασίας θα είναι ισχυρή και ότι η πρόοδος στον πληθωρισμό θα συνεχιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης