ΔΙΕΘΝΗ

Τι περιμένουν οι οικονομολόγοι από την ομιλία του προέδρου της Fed στο Jackson Hole

REUTERS/Aaron P. Bernstein

Για τις επόμενες τρεις ημέρες, κορυφαίοι οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν μεταξύ τους και θα αναμιχθούν με δημοσιογράφους και επενδυτές που διψούν για στοιχεία σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και αυτά θα έρθουν από την κεντρική ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Άλλωστε πρόκειται για μια ομιλία του έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή όχι μόνο για την αμερικανική οικονομία αλλά και για τους αξιωματούχους της Fed.

Τι περιμένουν οι οικονομολόγοι

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ομιλία του Τζερόμ Πάουελ θα έχει έναν ήπιο τόνο. Τον τόνο που έχουν οι κεντρικοί τραπεζίτες όταν ευνοούν προσπάθειες όπως η μείωση των επιτοκίων για την τόνωση της οικονομίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η αδυναμία, αντί να επικεντρωθούν στη μείωση του πληθωρισμού.

Το ερώτημα είναι πόσο ήπιος θα γίνει ο πρόεδρος της Federal Reserve.

Η απλή αναφορά των σημαντικών προς τα κάτω αναθεωρήσεων των στοιχείων μισθοδοσίας της Τετάρτης θα σηματοδοτούσε ότι μια μείωση κατά μισή μονάδα θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ανέφεραν οικονομολόγοι της Citigroup σε σημείωμά τους την Τετάρτη. Οι οικονομολόγοι της τράπεζας προβλέπουν περικοπές μισής μονάδας τόσο στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου όσο και στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναμένουν ότι ο Πάουελ θα εκφράσει «λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη στις προοπτικές του πληθωρισμού» και ενδεχομένως θα πει ότι οι αξιωματούχοι δίνουν μεγάλη προσοχή στα δεδομένα της αγοράς εργασίας, ενώ θα σημειώσει ότι η Fed είναι «καλά τοποθετημένη για να στηρίξει την οικονομία αν χρειαστεί».

Σχόλια όπως αυτά θα εδραιώσουν μια μείωση τον Σεπτέμβριο, αλλά θα αφήσουν ακόμη ανοιχτό το ζήτημα του μεγέθους της μείωσης του επιτοκίου μέχρι την έκθεση για την απασχόληση του Αυγούστου, που αναμένεται στις 6 Σεπτεμβρίου, ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs σε σημείωμά τους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Αν και δεν περιμένουν ότι ο Πάουελ θα πει κάτι που θα υπονοεί ότι το σημερινό επίπεδο επιτοκίων «είναι ακατάλληλο υπό το πρίσμα της προόδου που έχει σημειωθεί στον πληθωρισμό», αν το έκανε, αυτό θα αύξανε τις πιθανότητες μεγαλύτερης μείωσης τον Σεπτέμβριο και θα ενίσχυε την υπόθεση για περισσότερες μειώσεις σε μελλοντικές συνεδριάσεις.

Ο Πάουελ, ωστόσο, δεν θα είναι ο μόνος αξιωματούχος της Fed στο Τζάκσον Χόλε. Πολλά άλλα βασικά στελέχη της κεντρικής τράπεζας, όπως ο πρόεδρος της Fed του Κάνσας Σίτι Τζέφρι Σμιντ και ο Ραφαέλ Μπόστικ της Ατλάντα, θα παρευρεθούν, συμμετέχοντας σε αυτοσχέδιες συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν περισσότερο χρώμα στις οικονομικές προοπτικές από ό,τι ο Πάουελ.

All eyes on Powell’s Jackson Hole speech as new data fuels concern of a weaker labor market

By Elisabeth Buchwald, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης