ΔΙΕΘΝΗ

Bloomberg: Το Παρίσι ακολουθεί Αθήνα και Λονδίνο στην ώθηση της μεταολυμπιακής οικονομίας

Στιγμιότυπο από την φαντασμαγορική τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

AP Photo/Kin Cheung

Καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού «σβήνουν» στη μνήμη και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν στη γαλλική πρωτεύουσα, εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια από τα οφέλη που έφεραν οι Αγώνες στη γαλλική οικονομία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται έκθεση του «Purchasing Managers Index της S&P Global», οι υπηρεσίες επεκτάθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε περισσότερα από δύο χρόνια μέσα στον Αύγουστο, καθώς οι τουρίστες (ακόμη) συρρέουν σε αθλητικούς χώρους και γεμίζουν παριζιάνικες καφετέριες και μπαρ για να παρακολουθήσουν τους Αγώνες, αλλά και τους Παραολυμπιακούς που ακολουθούν.

Το Bloomberg Economics προβλέπει ότι οι Αγώνες θα δώσουν ώθηση 0,3 ποσοστιαίας μονάδας στο γαλλικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το τρίτο τρίμηνο, «κυρίως μέσω της αγοράς εισιτηρίων, τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τα ταξίδια», δήλωσε η αναλύτρια Ελεονώρα Μαυροειδή. «Αυτή η επίδραση, ωστόσο, θα είναι προσωρινή και βλέπουμε την ανάπτυξη να επιβραδύνεται απότομα το 4ο τρίμηνο».

Η ανοδική έκρηξη του ΑΕΠ είναι παρόμοια με εκείνη των διοργανώσεων του παρελθόντος που κυμαίνονταν από περίπου 0,1 έως 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics. Ο PMI των υπηρεσιών της Βρετανίας εκτινάχθηκε τον Αύγουστο του 2012 κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Λονδίνου και η οικονομία έλαβε άμεση ώθηση περίπου 0,2 ποσοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ONS εκείνη την εποχή.


Η αύξηση υποδηλώνει «ότι οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να είχαν θετική και σημαντική επίδραση στα πρότυπα δαπανών των νοικοκυριών», ανέφερε τότε το ONS. Επιπλέον, αυξήθηκαν οι δαπάνες για τρόφιμα, ποτά, ξενοδοχεία, μεταφορές και ακόμη και άλλες υπηρεσίες ψυχαγωγίας, βοηθούμενοι από τον περισσότερο τουρισμό.

Το επόμενο έτος, το 2013, η κυβέρνηση είπε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν δώσει οικονομική ώθηση 10 δισεκατομμυρίων λιρών (13,1 δισεκατομμύρια δολάρια) στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ισοδυναμεί με περίπου 0,5% του ΑΕΠ, καθώς 1,4 εκατομμύρια περισσότεροι Βρετανοί αθλούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και το Ολυμπιακό Πάρκο φιλοξενούσε μουσικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Σε μια αναδρομική αξιολόγηση των Αγώνων της Αθήνας, το ανεξάρτητο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών εκτίμησε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα ήταν 2,5% χαμηλότερο το 2004, αν δεν είχαν φιλοξενηθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Η έκρηξη της καταναλωτικής δραστηριότητας που συνδέεται με τους Αγώνες του Παρισιού πιθανότατα θα εξασθενήσει μόλις και οι τελευταίοι τουρίστες επιστρέψουν σπίτια τους και μια ευρύτερη επιβράδυνση σε όλη την Ευρώπη είναι πιθανό να φτάσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κλάδος της μεταποίησης στη Γαλλία επιδεινώθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία PMI που δημοσιεύθηκαν σήμερα Πέμπτη (22/8).

Η αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων οφελών που μπορεί να προκύψουν από τις βελτιώσεις στις υποδομές και άλλες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν ενόψει των Αγώνων του Παρισιού — όπως 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια) που δαπανήθηκαν για τον καθαρισμό του Σηκουάνα - πιθανότατα θα χρειαστούν μερικά χρόνια ακόμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης