ΔΙΕΘΝΗ

Guardian: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού δίνουν οικονομική ώθηση σε όλη την Ευρωζώνη

Ο πύργος του Αίφελ φωταγωγημένος  στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

AP Photo/David J. Phillip

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού έδωσαν ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης μετά την απότομη αύξηση των δαπανών, καθώς αθλητές και θεατές επισκέφθηκαν τη γαλλική πρωτεύουσα για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Guardian, στοιχεία επιχειρηματικής έρευνας έδειξαν ότι η μηνιαία παραγωγή του γαλλικού ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και συνεχιζόταν μέχρι και πριν λίγες ημέρες.

Οικονομολόγοι σημείωσαν ότι η ανάπτυξη της δραστηριότητας που τροφοδοτείται από τον γαλλικό τομέα υπηρεσιών, καθώς εκατομμύρια τουρίστες συνέρρεαν στο Παρίσι για την αθλητική εκδήλωση των δυόμισι εβδομάδων, ενίσχυσε τα στοιχεία για ολόκληρο το μπλοκ των 27 χωρών και όχι μόνο για τη Γαλλία.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της Ευρωζώνης, που διενεργήθηκε από την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου και την S&P Global, ανήλθε στο 51,2 τον Αύγουστο από 50,2 έναν μήνα νωρίτερα, όπου οτιδήποτε πάνω από το 50 σηματοδοτεί ανάπτυξη.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η οικονομική εκτόξευση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες «συγκάλυπτε» μια απογοητευτική απόδοση σε άλλους τομείς, όπως η κατάρρευση της μεταποιητικής παραγωγής, ιδιαίτερα στη Γερμανία.

Ο Bert Colijn, ανώτερος οικονομολόγος για την Ευρωζώνη στην ολλανδική τράπεζα ING, δήλωσε: «Η μεταποίηση στην Ευρωζώνη συνεχίζει να μοιάζει με την απόδοση της Γερμανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Μια μεγάλη απογοήτευση».

Η φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να αποφέρει οικονομικά οφέλη, λειτουργώντας ως καταλύτης για τις κατασκευές, τον τουρισμό και τη βιομηχανία των εκδηλώσεων, καθώς και αναδεικνύοντας το παγκόσμιο προφίλ των χωρών και των επιχειρήσεων υποδοχής.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υπολόγισε ότι η φιλοξενία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012 απέφερε έως και 41 δισεκατομμύρια λίρες για τη βρετανική οικονομία έως το 2020.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή υπολόγισε ότι οι Αγώνες του Παρισιού θα μπορούσαν να αποφέρουν οικονομικό όφελος 12,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (9,3 δισεκατομμύρια λίρες) στη Γαλλία, ενώ οι Αγώνες του Λος Άντζελες του 2028 θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση 18,3 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, ενώ τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα μπορούν να ωφελήσουν ορισμένα τμήματα της οικονομίας, μπορούν επίσης να εκτοπίσουν τη δραστηριότητα σε άλλους τομείς, καθιστώντας δύσκολο τον πλήρη υπολογισμό του καθαρού αντίκτυπου.

Παρά την ώθηση στον γαλλικό τομέα υπηρεσιών, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η υποκείμενη εικόνα για την ευρύτερη οικονομία της Ευρωζώνης υποδηλώνει ότι οι προοπτικές ήταν αρκετά αδύναμες ώστε να δικαιολογούν νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου, δήλωσε: «Μια πιο προσεκτική ματιά στους αριθμούς αποκαλύπτει ότι τα υποκείμενα θεμελιώδη μεγέθη μπορεί να είναι πιο ασταθή από ό,τι φαίνονται.

«Η ώθηση προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο της δραστηριότητας των υπηρεσιών στη Γαλλία, με τον δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας να εκτινάσσεται κατά σχεδόν πέντε μονάδες, πιθανότατα να συνδέεται με το ''θόρυβο'' γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.


«Είναι αμφίβολο, ωστόσο, εάν αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Εν τω μεταξύ, ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης στον τομέα των υπηρεσιών έχει επιβραδυνθεί στη Γερμανία και ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης παραμένει σε ταχεία πτώση».

Ξεχωριστά στοιχεία PMI για το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν άνοδο της παραγωγής στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη στις εισαγωγές νέων παραγγελιών, βοηθούμενη από μια αισιόδοξη αξιολόγηση των εγχώριων οικονομικών προοπτικών από τις επιχειρήσεις. Η ένδειξη του σύνθετου δείκτη παραγωγής PMI του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε από 52,8 τον Ιούλιο σε 53,4 τον Αύγουστο.

Ο Thomas Pugh, οικονομολόγος στο RSM UK, είπε ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας πιθανότατα θα περίμενε μέχρι τον Νοέμβριο προτού μειώσει ξανά τα επιτόκια και πρόσθεσε: «Οι PMI του Αυγούστου δείχνουν μια οικονομία που συνεχίζει να ανακάμπτει μετά την περσινή ύφεση με παραγωγή και η απασχόληση αυξάνεται και η εμπιστοσύνη παραμένει υψηλή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης