ΔΙΕΘΝΗ

Στο «στόχαστρο» της Κίνας οι ευρωπαϊκές εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων

AP / Heribert Proepper

Στο στόχαστρο των ελεγκτών στην Κίνα μπαίνουν οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το Πεκίνο εξετάζει εάν οι Ευρωπαίοι λαμβάνουν αθέμιτες κρατικές επιδοτήσεις.

Σηματοδοτώντας το τελευταίο σάλπισμα σε μια κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε την Τετάρτη ότι οι τοπικοί παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων ζήτησαν την έρευνα, επικαλούμενο 20 διαφορετικά προγράμματα επιδοτήσεων που ενδέχεται να ωφελήσουν τη γαλακτοβιομηχανία της ΕΕ.

Αυτά κυμαίνονταν από οικονομική στήριξη για γεωργικό εξοπλισμό και συμπληρωματικό εισόδημα για νέους αγρότες μέχρι περιβαλλοντικές και διοικητικές επιδοτήσεις.

Μια αρχική εξέταση των στοιχείων βρήκε επαρκείς λόγους για τη διενέργεια έρευνας κατά των επιδοτήσεων, πρόσθεσε το υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του. Σημείωσε ότι η έρευνα θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 18 μήνες.

«Απάντηση» στους ευρωπαϊκούς δασμούς

Η ΕΕ συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων γαλακτοκομικών προϊόντων παγκοσμίως και η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός για το αποβουτυρωμένο γάλα και τις σκόνες πλήρους γάλακτος, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι δύο πρώτοι αποδέκτες των εξαγωγών βουτύρου και τυριού της ΕΕ, ενώ η Κίνα βρίσκεται στην τρίτη και όγδοη θέση αντίστοιχα.

Η ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα αφότου η ΕΕ επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει σε πρόσθετους δασμούς στα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται από την Κίνα.

Το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες έχουν εμπλακεί σε μια εμπορική διαμάχη για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους, αφότου η ΕΕ ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την «άδικη» κρατική στήριξη της Κίνας προς τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η ΕΕ διερευνά επίσης τη στήριξη που παρέχει η Κίνα σε εταιρείες ανεμογεννητριών.

Η Κίνα, από την πλευρά της, έχει ξεκινήσει έρευνες αντιντάμπινγκ για κονιάκ και προϊόντα χοιρινού κρέατος από την ΕΕ.

Ο Όλοφ Γκιλ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε σε δήλωσή του την Τετάρτη ότι ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ θα παρακολουθήσει «πολύ στενά» την έρευνα του Πεκίνου και «θα παρέμβει κατά περίπτωση» για να διασφαλίσει ότι η έρευνα συμμορφώνεται με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Η Επιτροπή θα υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντα της γαλακτοβιομηχανίας της ΕΕ και την κοινή γεωργική πολιτική», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο επίσημο πρόγραμμα στήριξης των αγροτών από το μπλοκ.

China to probe European dairy imports as trade dispute escalates

By Hanna Ziady and Hassan Tayier, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης