ΔΙΕΘΝΗ

«Μην χρησιμοποιείτε εφαρμογές γνωριμιών»: Η οδηγία της Μόσχας στους κατοίκους του Κουρσκ

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας στις 19 Αυγούστου δείχνει Ρώσο στρατιώτη να πυροβολεί με AGS-17 κατά των θέσεων όπου βρίσκονται οι ουκρανικές δυνάμεις στα σύνορα των δύο χωρών κοντά στην πέριοχή του Κουρσκ

Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

Οι ρωσικές αρχές εξέδωσαν οδηγία προς τους πολίτες που ζουν σε συνοριακές περιοχές όπως το Μπριάνσκ, το Κουρσκ και το Μπέλγκοροντ να σταματήσουν να χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών και να περιορίσουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να εμποδίσει τη συλλογή πληροφοριών από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας, κάλεσε τους κατοίκους και το στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό που βρίσκεται στις εν λόγω περιοχές να μην χρησιμοποιούν «διαδικτυακές υπηρεσίες γνωριμιών» και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη δημοσίευση βίντεο.

«Ο εχθρός χρησιμοποιεί πολύ ενεργά τέτοιες πηγές για συλλογή πληροφοριών», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο στον επίσημο λογαριασμό του στο Telegram.

Καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν να αναπτύσσονται μέσα σε ρωσικό έδαφος, το υπουργείο εξέδωσε μια μακρά λίστα με συστάσεις, συμβουλεύοντας τους πολίτες να μην ανοίγουν συνδέσμους που λαμβάνουν από αγνώστους και να μην μεταδίδουν ζωντανά βίντεο (streaming) από δρόμους όπου βρίσκονται στρατιωτικά οχήματα.

Οι αρχές προειδοποίησαν ακόμη τους πολίτες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνδέονται απομακρυσμένα με μη προστατευμένες κάμερες κλειστών κυκλωμάτων (CCTV) και παρακολουθούν τα πάντα, από ιδιωτικές αυλές έως δρόμους και αυτοκινητόδρομους στρατηγικής σημασίας.

Στρατιώτες και αξιωματούχοι της αστυνομίας συμβουλεύονται να απενεργοποιήσουν κάθε δυνατότητα κοινοποίησης παρουσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς «ο εχθρός παρακολουθεί τα κοινωνικά δίκτυα σε πραγματικό χρόνο από αυτές τις κοινοποιήσεις (tags) και αποκαλύπτεται η πραγματική θέση στρατιωτικών δυνάμεων και δυνάμεων ασφαλείας».

Η επίθεση της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ οδήγησε στη Ρωσία να μάχεται για τα δικά της εδάφη. Την Τρίτη (20/08) ο Ουκρανός αρχιστράτηγος Ολεξάντρ Σίρσκι δήλωσε πως τα ουκρανικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν έως και 35 χιλιόμετρα σε ρωσικό έδαφος από την έναρξη της επίθεσης την περασμένη εβδομάδα.

Περισσότεροι από 121.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από το Κουρσκ, όπως έγραψε στο Telegram το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών τη Δευτέρα (19/08).

Οι ουκρανικές επιχειρήσεις έχουν επίσης ως στόχο τις περιοχές του Μπριανσκ και του Μπελγκοροντ.

Πώς οι εφαρμογές αποκαλύπτουν ευαίσθητες πληροφορίες

Ο κίνδυνος ασφαλείας από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι υποθετικός, αλλά υπαρκτός καθώς στο παρελθόν στρατιώτες αποκάλυψαν κατά λάθος απόρρητες πληροφορίες ενώ χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους σε ζώνες συγκρούσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και στενοί τους συνεργάτες στην ανταλλαγή πληροφοριών, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποίησαν πέρσι ότι χάκερς του ρωσικού στρατού στόχευαν στις συσκευές των κινητών Ουκρανών στρατιωτών προκειμένου να κλέψουν σημαντικές πληροφορίες για τα πεδία των μαχών.

Όταν 2003 διοικητής των υποβρύχιων δυνάμεων της Ρωσίας έπεσε νεκρός από πυροβολισμό ενώ είχε βγει για τρέξιμο, τα ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο δράστης ενδέχεται να τον εντόπισε μέσω της Strava, μιας δημοφιλούς εφαρμογής για δρομείς.

Ο αξιωματούχος, Stanislav Rzhitsky, είχε δημόσιο προφίλ με το πραγματικό του όνομα προκειμένου να μετρά τις διαδρομές του με τα πόδια και με το ποδήλατο. Σκοτώθηκε ενώ έκανε τζόκινγκ σε μια από τις συνηθισμένες διαδρομές του.

Μετά από μια ουκρανική επιδρομή κατά την οποία σκοτώθηκαν σχεδόν 100 Ρώσοι στρατιώτες στην κατεχόμενη ουκρανική πόλη Μακιγίβκα πέρσι την πρωτοχρονιά, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι «κύρια αιτία» της επιδρομής ήταν η εκτεταμένη χρήση των κινητών από τους Ρώσους στρατιώτες, παρότι κάποιοι αξιωματούχοι αμφισβήτησαν αυτή την εκδοχή.

Τον περασμένο μήνα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS της Ρωσίας μετέδωσε ότι η Κάτω Βουλή πρότεινε ποινές για Ρώσους στρατιώτες που χρησιμοποιούν smartphones κατά τη διάρκεια των μαχών στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους βουλευτές η χρήση «έξυπνων» κινητών με σύνδεση στο ίντερνετ καθώς μπορεί να αποκαλύψει την τοποθεσία των ρωσικών δυνάμεων, πρέπει να χαρακτηριστεί «βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα» και να τιμωρείται με δέκα ημέρες φυλάκιση. Σε περιπτώσεις πολλαπλών υποτροπών, η ποινή θα μπορούσε να φθάνει έως και 15 ημέρες φυλάκιση.

Ο νόμος θα απαγόρευε επίσης και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές οικιακής χρήσης, που έχουν τη δυνατότητα λήψης βίντεο και ήχου και μετάδοσης δεδομένων τοποθεσίας.

Η υπόθεση δεν αφορά μόνο τη Ρωσία και την Ουκρανία. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας απαγόρευσε στο στρατιωτικό προσωπικό να χρησιμοποιεί γεωεντοπισμό το 2018, όταν έγινε αντιληπτό ότι το Strava και άλλες εφαρμογές fitness, ενέχουν κινδύνους ασφαλείας.

Η εφαρμογή δημιουργούσε έναν διαδραστικό χάρτη θερμότητας που εμφάνιζε ένα δισεκατομμύριο σημεία δεδομένων δραστηριότητας που δημοσιεύονταν από τους χρήστες, αποκαλύπτοντας κατά λάθος και την τοποθεσία βάσεων των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Quit dating apps, Russia tells border region citizens over security fearsBy Olga Voitovych, Edward Szekeres and Ivana Kottasová, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης