ΔΙΕΘΝΗ

«Σταθερά» τα επιτόκια στην Τουρκία με στόχο τη διαχείριση της ρευστότητας

AP Photo

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, με την προσοχή να στρέφεται στη διαχείριση της ρευστότητας και στις ορατές ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. 

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της χώρας με επικεφαλής τον διοικητή Φατίχ Καραχάν σκοπεύει να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο 50%, καθώς σύμφωνα με αξιωματούχους, η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει σφιχτή προς το παρόν, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του πληθωρισμού στο 38% από το σημερινό 62% στο τέλος του έτους. Η απόφαση για τα επιτόκια θα δημοσιοποιηθεί αύριο, Τρίτη.

Οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα θα επικεντρωθεί σε συμπληρωματικά βήματα σύσφιξης, όπως η διαχείριση των συνθηκών ρευστότητας με τα επιτόκια σε αναμονή. Η υπερβάλλουσα προσφορά λίρας, που οφείλεται στο υψηλό επιτόκιο αναφοράς και στο αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, παραμένει ανησυχητική, διότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερα επιτόκια καταθέσεων και να υπονομεύσει τη σφιχτή πολιτική.

The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.

Οι αξιωματούχοι έχουν λάβει διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση της πλεονάζουσας ρευστότητας, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού μέσω του κύριου οίκου εκκαθάρισης και της διεξαγωγής δημοπρασιών για την αγορά λίρας. Ο Καραχάν τόνισε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η τράπεζα θα διαφοροποιήσει το σύνολο των εργαλείων της για τη διαχείριση της υπερβάλλουσας προσφοράς.

Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε απότομα τον περασμένο μήνα, κυρίως ευνοούμενος από τις συγκρίσεις βάσης με το προηγούμενο έτος. Από την άλλη πλευρά, ο μηνιαίος πληθωρισμός - ο προτιμώμενος δείκτης της κεντρικής τράπεζας - ήταν ευμετάβλητος. Οι αξιωματούχοι θέλουν να δουν μια διαρκή μείωση εκεί πριν αρχίσουν να συζητούν τυχόν μειώσεις των επιτοκίων.

Οι προβλέψεις σχετικά με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, μια άλλη βασική μέτρηση για την κεντρική τράπεζα, είναι επίσης υψηλότερες από εκείνες των αξιωματούχων. Οι αυξημένες προσδοκίες επηρεάζουν την τιμολόγηση και τη ζήτηση και ο περιορισμός τους θεωρείται απαραίτητος. Η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ότι, ενώ η εγχώρια ζήτηση επιβραδύνεται, παραμένει σε "πληθωριστικά" επίπεδα, ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών εξακολουθεί να είναι επίμονος.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, η επιβράδυνση θα γίνει πιθανότατα εντονότερη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται πτώση των προαιρετικών δαπανών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης