ΔΙΕΘΝΗ

Η Boeing έδωσε το «πράσινο φως» για τις παραδόσεις αεροσκαφών 737 Max στην Κίνα

Η Boeing έδωσε το «πράσινο φως» για τις παραδόσεις αεροσκαφών 737 Max στην Κίνα

Το σήμα της εταιρείας Boeing

AP Photo/Reed Saxon

Πράσινο φως στις παραδόσεις του αεροσκάφους 737 Max στην Κίνα έδωσε η Boeing, μετά από μια μακρά καθυστέρηση που προήλθε από ρυθμιστικά ζητήματα.

Σύμφωνα με το Reuters, οι παραδόσεις αεροσκαφών της Boeing στην Κίνα είχαν καθυστερήσει τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω μιας κινεζικής ρυθμιστικής εξέτασης των μπαταριών που τροφοδοτούν τον καταγραφέα φωνής στο πιλοτήριο.

Η επανέναρξη της διαδικασίας είναι μια ώθηση για την αμερικανική αεροπορική εταιρεία, η οποία είχε επισημάνει στους επενδυτές τις καθυστερήσεις των κινεζικών παραδόσεων και η οποία είναι βυθισμένη σε μια ξεχωριστή κρίση ασφάλειας και ποιότητας.

Όπως αναφέρει το CNBC, οι νέες παραδόσεις της Boeing στην Κίνα έχουν διακοπεί από το 2019 μετά από δύο θανατηφόρα δυστυχήματα αεροσκαφών Max 8 και εν μέσω εντεινόμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου για θέματα που κυμαίνονται από την τεχνολογία έως την εθνική ασφάλεια.

Η Boeing δήλωσε στις 9 Ιουλίου ότι παρέδωσε δύο φορτηγά αεροσκάφη 777, στην Air China, επιβεβαιώνοντας τις αναφορές του Reuters ότι οι παραδόσεις ευρείας ατράκτου στην Κίνα είχαν επαναληφθεί.

Όμως οι κινεζικοί αερομεταφορείς δεν είχαν ακόμη αρχίσει να λαμβάνουν παραδόσεις MAX μονόκλινων αεροσκαφών. Το Reuters είχε αναφέρει τον Ιούνιο ότι οι παραδόσεις 737 Max επρόκειτο να επαναληφθούν ήδη από τον Ιούλιο.

Η Κίνα ανέστειλε τις περισσότερες παραγγελίες και παραδόσεις αεροσκαφών της Boeing το 2019 μετά την καθήλωση του 737 Max σε όλο τον κόσμο.

Οι παραδόσεις των αεροσκαφών ευρείας ατράκτου ξεκίνησαν εκ νέου τον Δεκέμβριο και των αεροσκαφών Max στενής ατράκτου τον Ιανουάριο.

Σε ένα αρχείο για το τέλος του 2023, η Boeing δήλωσε ότι είχε περίπου 140 αεροσκάφη 737 Max 8 σε απόθεμα, συμπεριλαμβανομένων 85 αεροσκαφών για πελάτες στην Κίνα. Η Boeing παρέδωσε 22 αεροσκάφη στην Κίνα από τις αρχές του 2024 έως τις 30 Απριλίου.