ΔΙΕΘΝΗ

Σήμερα ο χρησμός της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Τι λένε οι αναλυτές

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

The Associated Press

Το μεσημέρη της Πέμπτης 18/7 η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, θα ανέβει στο βήμα για να ανακοινώσει πως τα επιτόκια θα παραμείνουν «σταθερά», μέχρι νεοτέρας, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο των αναλυτών. 

Οι αναλυτές δεν φαίνεται να δίνουν πολλές πιθανότητες στο ενδεχόμενο μιας απόφασης για νέα μείωση στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ και εκτιμούν πως η μείωση θα έρθει τον Σεπτέμβριο, εφόσον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι θετικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία ανακοίνωση στοιχείων της Eurostat για τον πληθωρισμό έδειξε ελαφρά μείωση του ετήσιου γενικού ρυθμού πληθωρισμού, από 2,6% τον Μάιο σε 2,5% τον Ιούνιο.

Ωστόσο, ο δοµικός πληθωρισµός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, παρέμεινε σταθερός στο 2,9%. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών διατηρήθηκε επίσης σε υψηλά επίπεδα, στο 4,1% σε ετήσια βάση, γεγονός που δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης μέχρι στιγμής το 2024.

Σύμφωνα με τους 55 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg, το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει στο 3,75%, ενώ δεν αναμένεται συγκεκριμένη καθοδήγηση σχετικά με την πορεία του κόστους δανεισμού, καθώς μια σειρά από κρίσιμα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Δύο ακόμα μειώσεις το 2024

Τον Ιούνιο η ΕΚΤ ανακοίνωσε την πρώτη μείωση των βασικών της επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά δεν δεσμεύτηκε για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της.

«Λάβαμε την κατάλληλη απόφαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε γραμμική καθοδική πορεία», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη της.

«Μπορεί να υπάρξουν περίοδοι που θα κρατάμε αμετάβλητα τα επιτόκια», σημείωσε και τόνισε πως «είναι μια πιθανότητα» να διατηρηθούν σταθερά για παραπάνω από μία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής.

Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας φέτος – τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο – αν και μια μικρή ομάδα βλέπει μόνο μία. Οι αγορές υιοθετούν παρόμοια άποψη, τιμολογώντας πλήρως τη μία και τείνοντας έντονα προς την άλλη.

Πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομική επέκταση ενισχύουν τα επιχειρήματα για πρόσθετες μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ακόμη δύο εφέτος, σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στο Bloomberg.

«Αυτά τα στοιχεία ενισχύουν λίγο την υπόθεση για περαιτέρω μειώσεις» δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του.

«Προς το παρόν, δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος φαίνονται λογικές και συνεπείς με τις προβλέψεις μας. Είμαστε σε εξαιρετικά περιοριστικό έδαφος και θα συνεχίσουμε να είμαστε ακόμα κι αν έχουμε δύο ακόμη περικοπές εφέτος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης