Οι ανησυχίες των CEOs και τα διοικητικά συμβούλια παγκοσμίως στο επίκεντρο
Έντονη ανησυχία προκαλεί στους CEOs και τα διοικητικά συμβούλια παγκοσμίως η γεωπολιτική αστάθεια, αλλά βρίσκεται χαμηλά στην λίστα των ζητημάτων που μπορούν να ελέγξουν.
Την ίδια ώρα, η κυβερνασφάλεια, η ασφάλεια των δεδομένων και η αναζήτηση του ταλέντου, παραμένουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους, σύμφωνα με έκθεση της N2Growth.
Από την άλλη πλευρά, οι προσδοκίες των CEOs για θετική απόδοση των επενδύσεων τους από την τεχνητή νοημοσύνη είναι εξαιρετικά υψηλές. Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI), αν αξιοποιηθεί πλήρως σε όλες τις μορφές της, θα μπορούσε να συνεισφέρει από 2,6 τρισ. έως 4,4 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία ετησίως, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.
Οι CEOs βλέπουν την οικονομική ύφεση και τον πληθωρισμό ως τους δύο κορυφαίους εξωτερικούς παράγοντες που αναμένουν ότι θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στους οργανισμούς τους τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα, οι κορυφαίες προτεραιότητες των CEOs και των διοικητικών συμβουλίων για το 2024 ως προς τη διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου εστιάζονται στην ανάπτυξη των ηγετικών ικανοτήτων και την προετοιμασία της επόμενης γενιάς ηγετών, καθώς και στην ενίσχυση της οργανωτικής κουλτούρας, με στόχο την προσέλκυση και διατήρηση του ταλέντου.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ο μεγαλύτερος φόβος για το 2024: Οι CEOs αναμένουν ύφεση και πληθωρισμό. Οι περισσότεροι CEOs λένε ότι οι εταιρείες τους δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν μια ύφεση ή μια κρίση πληθωρισμού. Στις ΗΠΑ, μόλις το 37% δηλώνει ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια ύφεση, 34% είναι έτοιμοι για υψηλό πληθωρισμό, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, μόλις το 27% των CEO's δηλώνει ότι είναι έτοιμο για μια ύφεση και για τον πληθωρισμό.
Η ανησυχία των CEOs αυξάνεται για το υψηλότερο κόστος δανεισμού. Οι CEO's σε παγκόσμιο επίπεδο κατατάσσουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού ως την #4 εξωτερική ανησυχία για το 2024.
Για τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη κερδών, οι CEOs προτεραιοποιούν νέα προϊόντα, νέες αγορές, επενδύσεις σε τεχνολογία και μάρκετινγκ - κορυφαίες πρακτικές θεωρούν ότι είναι:
- εισαγωγή νέων προϊόντων/υπηρεσιών
- αύξηση των πωλήσεων μέσω μάρκετινγκ
- είσοδος σε νέες αγορές
- επένδυση σε τεχνολογία.
Για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εσόδων, θα επενδύσουν σε καινοτομία, ψηφιακό μετασχηματισμό, νέα επιχειρηματικά μοντέλα, μάρκετινγκ και ταλέντα - με κορυφαίες πρακτικές:
- επένδυση σε καινοτομία
- νέες γραμμές επιχειρήσεων
- ψηφιακός μετασχηματισμός (συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης)
- μάρκετινγκ και προώθηση
- αναβάθμιση και διατήρηση των υπαρχόντων ταλέντων.
Μόλις το 4% των Αμερικανών CEOs δηλώνουν ότι θα προτεραιοποιήσουν την επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο με πλήρες ωράριο. Ομοίως, το 4% των CEOs παγκοσμίως θα προτεραιοποιήσουν την πλήρη επιστροφή στο γραφείο. Αντίστοιχα, η προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων είναι η #1 εσωτερική προτεραιότητα για τους CEO's σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι CEOs βλέπουν τα οφέλη της καθαρής ενέργειας, αλλά δεν θέτουν την επένδυση σε ανανεώσιμη ενέργεια ως προτεραιότητα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι CEO's δηλώνουν κατά 51% ότι η μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια θα είναι εμφανώς θετική για τους οργανισμούς τους. Αντίστοιχα φαίνεται ότι η μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια δεν είναι υψηλή προτεραιότητα για ανάπτυξη: όταν ζητήθηκε από τους CEO's στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, να κατατάξουν τα επερχόμενα σχέδια ανάπτυξης, έβαλαν την ανανεώσιμη ενέργεια στη θέση 20 από τις 23 επιλογές. Τα Διοικητικά Συμβούλια και οι CEOs έχουν ευθυγραμμίσει τις προτεραιότητες ESG, αλλά τα Διοικητικά Συμβούλια έχουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα των στρατηγικών των εταιρειών. Η εκπαίδευση, η οικονομική ευκαιρία και οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου είναι τα τρία κορυφαία θέματα ESG για τα Διοικητικά Συμβούλια και τους CEOs.
Το 64% των διευθυντών λέει ότι το ESG ενσωματώνεται αποτελεσματικά στην επιχείρηση, έναντι 76% των CEOs. Το 56% των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων πιστεύει ότι οι εταιρείες τους χειρίζονται καλά την αντίδραση στο ESG, έναντι 70% των CEOs.