ΔΙΕΘΝΗ

Οι προσδοκίες των αναλυτών για την «επόμενη μέρα» των επιτοκίων

Οι προσδοκίες των αναλυτών για την «επόμενη μέρα» των επιτοκίων

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

The Associated Press

Το μεσημέρι της Πέμπτης 6/6 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την μείωση των επιτοκίων της για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια και επιβεβαίωσε τους αναλυτές που είχαν προεξοφλήσει αυτή την απόφαση εδώ και μήνες.

Ωστόσο στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε με κάθε δυνατό τρόπο να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στις ερωτήσεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας.

Τονίζοντας μάλιστα πως «δεν υπάρχει καμία δέσμευση» σχετικά με τις επόμενες αποφάσεις, καθώς το ΔΣ της ευρωπαϊκής τράπεζας «ξεκαθάρισε» στην ανακοίνωση του πως θα διατηρήσει τη νομισματική πολιτική περιοριστική «για όσο διάστημα χρειαστεί».

Γίνεται λοιπόν σαφές πως τα σενάρια για δύο επιπλέον μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2024 βρίσκονται στον αέρα και θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης. Μάλιστα, τον πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται πως θα παίξει η πορεία του πληθωρισμού.

Όλα τα σενάρια στο «τραπέζι»

Το «καλό» σενάριο των περαιτέρω μειώσεων φαίνεται να υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου στην UBS Global Wealth Management, Dean Turner, ο οποίος εκτιμά πως η ΕΚΤ δεν θα αρκεστεί σε αυτή τη μείωση.

«Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη αξιολόγηση όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική, κρίνεται τώρα ενδεδειγμένο να μετριαστεί ο βαθμός συσταλτικής μεταβολής της νομισματικής πολιτικής έπειτα από εννέα μήνες διατήρησης σταθερών επιτοκίων» αναφέρει στην ανακοίνωση της η κεντρική τράπεζα.

Το σκεπτικό της είναι αυτό που αναμενόταν, τα επιτόκια ακολουθούν ον πληθωρισμό χαμηλότερα.

Εφαρμόζοντας αυτό το σκεπτικό στο πιθανότερο σενάριο για την οικονομία, δεν αποκλείονται ακόμα μια ή δυο μειώσεις φέτος, αν και η Κριστίν Λαγκάρντ «δεν ήταν προετοιμασμένη να δώσει αυτό το σήμα» στην συνέντευξη της Πέμπτης, αναφέρει ο αναλυτής της UBS στο μήνυμα του.

Διευκρινίζει ωστόσο πως ο χρόνος της επόμενης κίνησης από την ΕΚΤ είναι αβέβαιος, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα δεδομένα.

Όπως επισημαίνει η UBS, η απόφαση της ΕΚΤ ήρθε παρά την επιτάχυνση του υποκείμενου πληθωρισμού τον Μάιο, με τον ετήσιο πυρήνα μέτρησης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, να αυξάνεται στο 2,9% από 2,7% τον Απρίλιο.

Η UBS προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια και το 2025, με στόχο να διατηρήσει τον πληθωρισμό κοντά στο 2%. Η τράπεζα προβλέπει ότι έως το τέλος του 2025, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα έχει μειωθεί στο 2,25%.

Ένα λιγότερο αισόδοξο σχόλιο έρχεται από τα χείλη του Γκάμπριελ Μακλούφ, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και δήλωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο πότε ή αν η ΕΚΤ θα μειώσει ξανά τα επιτόκια, καθώς οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό παραμένουν αβέβαιες.

«Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού λειτουργεί. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι γνωρίζουμε πόσο γρήγορα θα προχωρήσουμε σε νέες μειώσεις ή αν θα προχωρήσουμε καθόλου, καθώς — όπως λέμε — ο δρόμος είναι ανώμαλος», ανέφερε ο Μακλούφ σε συνέντευξή του.

Οι δηλώσεις του Μακλούφ ήρθαν μία ημέρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, πρόσφατη έρευνα του Bloomberg δείχνει ότι υπάρχει μια ανατροπή στις προσδοκίες των αναλυτών για το πόσο θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια τους επόμενους μήνες.

Άλλωστε, οι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις και μια ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού τον Μάιο, σε συνδυασμό με τις μισθολογικές πιέσεις δεν βοηθούν στο να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ της μείωσης.

«Αναμένουμε να προκύψουν αποκλίσεις μεταξύ των ‘περιστεριών’ και των ‘γερακιών’ στο Συμβούλιο, με τους πρώτους να θέλουν να άρουν όλους τους περιορισμούς πολιτικής και τους δεύτερους να θέλουν να κινηθούν προσεκτικά μέχρι να νιώσουν σίγουροι ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο», δήλωσε σχετικά ο οικονομολόγος της HSBC, Fabio Balboni.