ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Ξεκίνησε η περίοδος συγκομιδής τριαντάφυλλων για την παραγωγή του πολύτιμου ροδέλαιου

Βουλγαρία: Ξεκίνησε η περίοδος συγκομιδής τριαντάφυλλων για την παραγωγή του πολύτιμου ροδέλαιου

Η συγκομιδή των ρόδων είναι από τις πιο παραδοσιακές γιορτές στη Βουλγαρία 

Pixabay

Μακρά παράδοση στην παραγωγή ροδέλαιου και ροδόνερου έχει η Βουλγαρία καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών κορυφαίων παραγωγών ροδέλαιου στον κόσμο. Με την άνθηση των εναλλακτικών θεραπειών και αισθητικής η αύξηση έχει κορυφωθεί και η τιμή ανεβαίνει, κόντρα στις απομιμήσεις. 

Η περίοδος συγκομιδής των τριαντάφυλλων έχει ξεκινήσει στους ροδώνες κοντά στη νότια πόλη Καζανλάκ (η πάλαι ποτέ Θρακική και Αρχαιοελληνική Σευθόπολις), που είναι η πιο γνωστή περιοχή καλλιέργειας τριανταφυλλιών στη Βουλγαρία.

Ένα τελετουργικό για τη συγκομιδή κοντά στο χωριό Τσεργκάνοβο χθες, Κυριακή (19/5), περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα της 121ης διοργάνωσης της Γιορτής του Τριαντάφυλλου, δήλωσε η τοπική διοίκηση.

Δεκάδες επισκέπτες παρακολούθησαν τη διοργάνωση παρά τη βροχή σε αυτή την πόλη στους πρόποδες του Αίμου, στο ανατολικό άκρο της Κοιλάδας των Ρόδων. Είδαν μια επίδειξη απόσταξης ροδοπέταλων και δοκίμασαν μαρμελάδα και λικέρ τριαντάφυλλο.

Η συγκομιδή των τριαντάφυλλων θα πραγματοποιείται όλα τα Σαββατοκύριακα έως τις 2 Ιουνίου.

Λαϊκή γιορτή

Τα τριαντάφυλλα συλλέγονται νωρίς το πρωί, πριν βγει ο ήλιος, είπαν στο ΒΤΑ οι διοργανωτές της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες. Η δουλειά τελειώνει έως τις 9 το πρωί γιατί η συγκέντρωση του αιθέριου ελαίου στα ροδοπέταλα είναι υψηλότερη μεταξύ 4 και 8 η ώρα το πρωί.

Κατά παράδοση, οι γυναίκες τραγουδούσαν καθώς μάζευαν τα ροδοπέταλα και ανταγωνίζονταν ποια θα μαζέψει τα περισσότερα. Στους ροδώνες γίνεται η συγκομιδή και η πληρωμή όσων μαζεύουν τα τριαντάφυλλα. Αυτός που συλλέξει τα περισσότερα πέταλα, αργότερα έχει την τιμή να σύρει τον χορό στην πλατεία του χωριού. Η απόσταξη των ροδοπέταλων αρχίζει μόλις τελειώσει η συγκομιδή της ημέρας.

Απόσταξη

Οι λέβητες είναι γεμάτοι με ροδοπέταλα και νερό. Τα τριαντάφυλλα που θα συλλεχθούν πρέπει να είναι σε πλήρη άνθιση για τη μέγιστη περιεκτικότητα σε έλαια. Χρειάζονται 2,5 έως 3 τόνοι ροδοπέταλα να παραχθεί ένα κιλό ελαίου τριαντάφυλλου. Το πρώτο απόσταγμα είναι γνωστό ως ροδόνερο. Περνάει μια δεύτερη απόσταξη για να μετατραπεί σε ροδέλαιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, υπάρχουν 2.943 εγγεγραμμένοι καλλιεργητές τριαντάφυλλων (έως τις 7 Μαρτίου 2024) στη χώρα. Οι φυτείες με τις τριανταφυλλιές εκτείνονται σε 53.670 στρέμματα. Οι εγγεγραμμένοι μεταποιητές είναι 67 και χρησιμοποιούν 53 εγκαταστάσεις για την επεξεργασία των τριαντάφυλλων.

Το 2023, η Βουλγαρία εξήγαγε 1.370 κιλά ροδέλαιου και έπιασε μέση τιμή εξαγωγής 9.168 ευρώ το κιλό. Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών πηγαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και τη Γαλλία.

Πέρυσι αυτή η χώρα εισήγαγε 79 κιλά ροδέλαιου από την Τουρκία και την Κίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ