Ο χρυσός «ξεπουλάει» στην Ασία - Πωλείται σε μίνι μάρκετ και αυτόματα μηχανήματα
Στην ασφάλεια του χρυσού στρέφονται οι ασιάτες, οι οποίοι αγοράζουν μικροποσότητες ως επένδυση, αλλά και ως δώρα γεννεθλίων. Μάλιστα, η αγορά χρυσού έχει γίνει τόσο δημοφιλής που πλάκες και μπάρες χρυσού σε διάφορα μεγέθη διατίθενται προς πώληση σε μικρά συνοικιακά μαγαζιά στην Νότια Κορέα και στην Κίνα.
Οι οικονομολόγοι αποδίδουν τη νέα «τάση» στο γεγονός πως οι νεότερες γενιές σε χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα, βρίσκονται αντιμέτωπες με το φαινόμενο του πληθωρισμού και της οικονομικής αβεβαιότητας για πρώτη φορά και αναζητούν τρόπους να επενδύσουν τα χρήματα τους με ασφαλέστερους τρόπους.
Χρυσός σε γυάλινους «κουμπαράδες»
Σύμφωνα με το CNBC, η μεγαλύτερη αλυσίδα μίνι μάρκετ στην Κορέα, CU, έχει υπογράψει συμφωνία με τον Korea Minting and Security Printing Corporation (KOMSCO) και προσφέρει στους πελάτες της «μίνι» πλάκες χρυσού, που ζυγίζουν μεταξύ 0,1 γρ. και 1.87 γρ., ήδη από τον Απρίλιο.
Μάλιστα, συνοδεύονται από ένα συγχαρητήριο μήνυμα, ευχές γενεθλίων, ενώ υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα προσωποποιημένων σχεδίων.
Ειδκότερα:
- Οι μπάρες του ενός (1) γραμμαρίου αξίζουν 113.000 γουόν ή περίπου 77 ευρώ η κάθε μία και «ξεπούλησαν» ήδη μέσα στις πρώτες μέρες.
- Οι μπάρες βάρους 1,87 γραμμαρίων πωλούνται έναντι 225.000 γουόν ή περίπου 153 ευρώ.
Παράλληλα και η αλυσίδα συνοικιακών καταστημάτων GS2 έχει μπει στο «παιχνίδι» του χρυσού και διαθέτει πλάκες του πολύτιμου μετάλλου μέσα από αυτόματα μηχανήματα πώλησης.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Κίνα, όπου οι πολίτες αγοράζουν χρυσό σε μικροποσότητες. Εκεί η τάση θέλει τους νέους να συγκεντρώνουν χρυσό που έχει το μέγεθος ενός φασολιού ή ενός κόκκου καφέ σε ένα γυάλινο βάζο, αντί για χρήματα σε κουμπαρά.
Το ράλι συνεχίζεται
Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή του χρυσό συνεχίζει να κινείται ανοδικά τους τελευταίους μήνες, σε ένα ράλι που ξεκίνησε από το περασμένο φθινόπωρο και έφτασε να ξεπερνάει τα 2.400 δολάρια την ουγκιά.
Παρά μια μικρή υποχώρηση στα 2.331 δολάρια, η τιμή του χρυσού παραμένει αυξημένη κατά 12% από την αρχή του έτους και κατά 40% από το περασμένο φθινόπωρο.
Οι οικονομικοί και γεωπολιτικοί παράγοντες δεν είναι οι μόνοι που καθορίζουν την τιμή του, καθώς σημαντικό ποσοστό της αύξησης οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση από την Κίνα, όπου η Κεντρική Τράπεζα της Λαϊκής Δημοκρατίας, αλλά και ιδιώτες αγοράζουν χρυσό σε ποσότητες ρεκόρ.
Μάλιστα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έχει προσθέσει πάνω από 300 τόνους χρυσού στα αποθέματα της, από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι σήμερα.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχει αγοράσει περισσότερο χρυσό από οποιαδήποτε άλλη κεντρική τράπεζα στον κόσμο και πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως διαθέτει πολύ περισσότερο χρυσό από όσο αναφέρει επίσημα.