DW: Εκρηξη της τιμής του κακάο λόγω Ελ Νίνιο - Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας οι παραγωγοί
Εκρηκτική άνοδο σημειώνει η τιμή του κακάο μέσα σε λίγους μήνες. Πρόκειται για το πιο «καυτό» εμπόρευμα πλέον στον κόσμο, λένε παράγοντες της αγοράς, καθώς ξεπέρασε ακόμη και την τιμή του χαλκού.
Μόνο αυτόν τον μήνα οι τιμές του κακάο έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60%, ενώ έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί φέτος. Και μπορεί το κακάο να πωλείται «χρυσό», οι απολαβές δε φτάνουν όμως στις τσέπες των εργατών συγκομιδής.
Στην ακραία φτώχεια που ζουν οι αφρικανικές χώρες - παραγωγοί, αναφέρεται ανάλυση της Deutsche Welle:
«Η τιμή του κακάο τριπλασιάστηκε μέσα σε λίγους μήνες, χωρίς όμως να βελτιώσει τις συνθήκες των αγροτών. Συνεχίζουν να ζουν σε ακραία φτώχεια, με υποσιτισμό και παιδική εργασία. Η τιμή έχει ανέβει στα ύψη από τις αρχές του χρόνου και κάθε μέρα αγγίζει μια νέα τιμή ρεκόρ.
Την Τρίτη ξεπέρασε ακόμη και το όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, ενώ πριν από έναν χρόνο η τιμή ήταν κάτω από τα 3.000 δολάρια.
Παρόλα αυτά όμως οι αγρότες που ασχολούνται με την καλλιέργεια του κακάο δεν μπορούν να ζήσουν από την εργασία τους. Εδώ και δεκαετίες πλήττονται από τη φτώχεια, τον υποσιτισμό και την παιδική εργασία.
Μόνο δύο χώρες, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα στη Δυτική Αφρική, παράγουν σχεδόν τα δύο τρίτα του κακάο που καλλιεργείται παγκοσμίως. Παρά την εξαιρετική αυτή θέση δεν έχουν καταφέρει όμως να επιβάλουν υψηλότερες τιμές.
Φτωχοί παρά την προνομιακή θέση
Ο λόγος για τη σημερινή έκρηξη των τιμών είναι η μαζική πτώση της συγκομιδής. «Σήμερα εκτιμάται ότι η συγκομιδή στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα έχει καταρρεύσει κατά τουλάχιστον ένα τρίτο.
Επειδή οι δύο αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάου, υπάρχει σημαντικό έλλειμμα στην αγορά», λέει ο Φρίντελ Χιτζ Άνταμς, ειδικός σε θέματα κακάο στο Ινστιτούτο Südwind στη Βόννη, το οποίο ειδικεύεται στο παγκόσμιο εμπόριο και την αναπτυξιακή πολιτική.
Ο λόγος είναι το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή, τονίζει ο Γερμανός ειδικός. Προκαλεί μεγάλες βροχοπτώσεις που βλάπτουν τη συγκομιδή. Στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα το φαινόμενο επιδεινώνεται επίσης και από την προχωρημένη αποψίλωση των τοπικών δασών.
Θα συνεχιστούν οι υψηλές τιμές
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ καταναλώνουν την πλειονότητα της παγκόσμιας παραγωγής.
Για κάθε ευρώ όμως που κοστίζει μία σοκολάτα, μόνο περίπου επτά σεντς πηγαίνουν στους καλλιεργητές κακάου, ενώ οι παρασκευαστές και οι έμποροι παίρνουν περίπου 80 σεντς.
Προκειμένου να προγραμματίσουν καλύτερα αυτή την επιχείρηση δισεκατομμυρίων ευρώ, οι παρασκευαστές σοκολάτας αγοράζουν τους κόκκους κακάου πολύ πριν από τη συγκομιδή.
«Το τραγικό είναι ότι οι αγρότες στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα επωφελούνται ελάχιστα τώρα επειδή οι σοδειές πουλήθηκαν πριν από την άνοδο των τιμών», λέει ο Φρίντελ Χιτζ Άνταμς. Οι περισσότεροι από αυτούς πούλησαν στην τιμή των 1.800 δολαρίων ανά τόνο πέρυσι και έτσι υπέστησαν μεγάλη ζημιά.
- Διαβάστε επίσης: Γιατί η σοκολάτα θα ακριβύνει ακόμη περισσότερο μέσα στο 2024
Οι έμποροι στις μικρότερες χώρες παραγωγής κακάου προσπαθούν αυτή τη στιγμή να βρουν όσο το δυνατόν περισσότερο κακάο. Η τιμή του κακάου θα παραμείνει υψηλή για τα επόμενα ενάμιση με δύο χρόνια, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της φτώχειας, του υποσιτισμού και της παιδικής εργασίας τα οποία καταγγέλλονται εδώ και 25 χρόνια».