Λαγκάρντ: Είναι πρόωρο να μιλάμε για μείωση των επιτοκίων
Σταθερά διατήρησε τα τρία της βασικά επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την Κριστίν Λαγκάρντ να τονίζει πως κάθε συζήτηση για μείωση επιτοκίων είναι ακόμα «πρόωρη», την αποδίδοντας την απόφαση της ΕΚΤ στις πρόσφατες εξελίξεις που επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, όσον αφορά στον πληθωρισμό.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η Κρ. Λαγκάρντ εξήγησε την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια, ήτοι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 4,50%, 4,75% και 4,00% αντίστοιχα.
Κατά την τοποθέτηση της, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η πρόεδρος της ΕΚΤ, τόνισε πως το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Παράλληλα, στάθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και την σύγκρουση Γάζα, σημειώνοντας πως είναι παράγοντες «κλειδί» για το γεωπολιτικό ρίσκο και προσέθεσε ότι οι μισθοί και τα περιθώρια κέρδους θα αποτελούσαν επίσης ανοδικούς κινδύνους για τις τιμές.
«Ο πληθωρισμός θα μπορούσε επίσης να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις εάν οι μισθοί αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο ή τα περιθώρια κέρδους αποδειχθούν πιο ανθεκτικά» δήλωσε.
Εκτίμησε ωστόσο πως «ο πληθωρισμός θα συνεχίσει καθοδικά, εφόσον οι τιμές της ενέργειας συνεχίσουν σύμφωνα με την πρόσφατη πτωτική τάση».
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Κρ. Λαγκάρντ η ΕΚΤ θα συνεχίσει να βασίζεται στα εισερχόμενα στοιχεία, αποφεύγοντας να «δεσμευτεί» για μια επικείμενη μείωση μέχρι και το καλοκαίρι του 2024.
Η κα Λαγκάρντ στάθηκε επίσης στο σκεπτικό της απόφασης, επισημαίνοντας πως το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίζει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για σταθερότητα των τιμών.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κατά τη λήξη τους στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2024.
Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους, σκοπεύει να μειώσει το μέγεθος χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.
Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.