ΔΙΕΘΝΗ

Τέλος στο «πράσινο ξέπλυμα» - Έρχεται νόμος κατά του Greenwashing

Τέλος στο «πράσινο ξέπλυμα» - Έρχεται νόμος κατά του Greenwashing
Pexels / Ready made

«Τέλος» στις παραπλανητικές ετικέτες προϊόντων περί «προστασίας τους περιβάλλοντος» επιχειρεί να βάλει το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο προωθεί ένα νέο νομοσχέδιο κατά του Greenwashing

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νέο θεμικό πλαίσιο που απαγορεύει το «greenwashing» ή «πράσινο ξέπλυμα» όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται στα ελληνικά.

Πρόκειται για την πρακτική παραπλάνησης των καταναλωτών για το πόσο οικολογικά και «φιλικά» προς το περιβάλλον είναι τα προϊόντα που αγοράζουν.

Παραπλανητικές σημάνσεις

Στόχος είναι να βελτιωθεί η σήμανση των καταναλωτικών αγαθών και - πλέον - όροι όπως «φιλικό προς το περιβάλλον», «βιοδιασπώμενο» και «κλιματικά ουδέτερο» δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στη διαφήμιση ή τη συσκευασία του προϊόντος, χωρίς να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η αναφορά πληροφοριών οικολογικού χαρακτήρα, μόνο βάσει συστημάτων πιστοποίησης που έχουν εγκριθεί ή καθιερωθεί από τις δημόσιες αρχές της χώρας και της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η ΕΕ συνεχίζει να καλωσορίζει και να ενισχύει τις επενδύσεις και τα projects των εταιρειών στο «μέτωπο» της προστασίας του περιβάλλοντος, ωστόσο δεν θα μπορούν να «παραπλανούν» τους καταναλωτές πως ένα προϊόν «είναι καλό, επειδή η εταιρεία έκανε κάποια δενδροφύτευση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση για το νομοσχέδιο.

Πιο «ανθεκτικά» προϊόντα

Αξίζει να σημειωθεί πως ένας από τους σημαντικούς στόχους της νέας οδηγίας είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανθεκτικότητα των προϊόντων, τόσο από τους κατασκευαστές, όσο και από τους καταναλωτές

Σε αυτό το πλαίσιο, θεσπίζεται και ένα νέο, εναρμονισμένο σήμα που θα επιτρέπει στα προϊόντα με μεγαλύτερη διάρκεια εγγύησης να ξεχωρίζουν περισσότερο. Ταυτόχρονα, οι νέοι κανόνες θα απαγορεύσουν να προβάλλονται αβάσιμοι ισχυρισμοί περί της ανθεκτικότητας ενός προϊόντος, να προτρέπονται οι καταναλωτές να αντικαθιστούν τα αναλώσιμά τους πιο νωρίς από ό,τι είναι απολύτως αναγκαίο και να παρουσιάζονται προϊόντα ως επισκευάσιμα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

Πλέον, τα κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν δύο χρόνια προθεσμία για να προσαρμόσουν και ενσωματώσουν την οδηγία με τροπολογίες και νόμους στα δικά τους κοινοβούλια.