Κακή απόφαση το Brexit λένε τώρα οι Βρετανοί σε δημοσκόπηση
Ως πηγή των περισσότερων κακών που συμβαίνουν στην Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζεται από τους πολίτες της, το Brexit, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών Opinium.
Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή περισσοτέρων από 2.000 ψηφοφόρων του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν πιστεύουν ότι το Brexit έχει ωφελήσει τους ίδιους ή τη χώρα, είπαν ότι πρόκειται για μια τεράστια αποτυχία.
Μια σημαντική πλειοψηφία του βρετανικού λαού πιστεύει ότι η απόφαση της χώρας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κακή για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πιστεύουν επίσης ότι το Brexit έχει αυξήσει τις τιμές στα καταστήματα, καθώς και έχει αποτρέψει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ελέγξει τη μετανάστευση και να ενισχύσει την οικονομία.
Αυτό είναι σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών Opinium, που πραγματοποιήθηκε για να σηματοδοτήσει την τρίτη επέτειο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ.
Σε έναν νέο πονοκέφαλο για την πολύ δυσφημισμένη κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ, τα αποτελέσματα δείχνουν έντονα χαμηλά ποσοστά που συμφωνούν με αυτό το σενάριο.
Μόλις ένας στους 10 ερωτηθέντες δηλώνει ότι η αποχώρηση από την ΕΕ έχει βοηθήσει την προσωπική οικονομική του κατάσταση. Ένα άλλο 35% λέει ότι ήταν κακό για τα οικονομικά τους.
Μόνο το 9% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει ότι το Brexit ήταν καλό για το NHS - αντίθετα, το 47% απάντησε ότι είχε αρνητικό αντίκτυπο στο σύστημα υγείας.
Ο Σούνακ υποστηρίζει εδώ και καιρό το Brexit και ισχυρίστηκε ότι θα δώσει οικονομική ώθηση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μόλις το 7% των ανθρώπων πιστεύει ότι βοήθησε να διατηρηθούν οι τιμές χαμηλές στα καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 63% πιστεύει ότι ήταν ένας σημαντικός παράγοντας τόσο στη συνεχιζόμενη κρίση κόστους ζωής όσο και στην τροφοδότηση του πληθωρισμού.
Τα ευρήματα έρχονται επτάμισι χρόνια μετά το διχαστικό δημοψήφισμα, το οποίο παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στη χώρα.
Συνολικά, μόλις το 22% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η αποχώρηση από το μπλοκ ήταν καλή για το Ηνωμένο Βασίλειο γενικά.
Η εκστρατεία υπέρ της εξόδου από την ΕΕ υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε ότι το Brexit θα ενισχύσει την οικονομία και το εμπόριο, ενώ θα «ανακτήσει τον έλεγχο» των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αμφιλεγόμενα, ισχυρίστηκε επίσης ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα έφερνε πίσω περίπου 403 εκατομμύρια ευρώ κάθε εβδομάδα στο NHS. Αυτά τα χρήματα δεν έχουν φανεί.
Οι ειδικοί λένε τώρα ότι οι πτυχές που διαφημίζονται ως οφέλη από την έξοδο από την ΕΕ έχουν ως επί το πλείστον αποτύχει και η αντίληψη του κοινού έχει μετατοπιστεί από τη θετικότητα σε μια συντριπτική έλλειψη υποστήριξης για το Brexit.
Πολιτικοί ειδήμονες λένε ότι η υπόσχεση των υποστηρικτών του Brexit ότι η αποχώρηση από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ θα ήταν η αρχή ενός νέου, κερδοφόρου παγκόσμιου εμπορικού συστήματος.
15% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση λέει ότι η επιλογή να αποχωρήσει από το μπλοκ ήταν καλή όσον αφορά στην ικανότητα των επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου να εισάγουν αγαθά από χώρες εκτός της ΕΕ.