ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση ρεκόρ στις τιμές του ελαιόλαδου – Στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο

Αύξηση ρεκόρ στις τιμές του ελαιόλαδου – Στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο
AP Photo/Petros Giannakouris

Συνεχίζεται το ράλι ανόδου στην τιμή του ελαιόλαδου σε επίπεδο ρεκόρ, με την αύξηση να ξεπερνάει το 100% και κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει.

Μάλιστα, σύμφωνα με το CNBC, η τιμή του λαδιού στη διεθνή αγορά εκτοξεύθηκε στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο, με οδηγό την ξηρασία στις «κύριες» χώρες παραγωγής στην ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.

Την ίδια ώρα, οι φυσικές καταστροφές επιβαρύνουν την κατάσταση και έχουν φέρει ήδη μείωση της αναμενόμενης συγκομιδής για αυτόν τον χειμώνα.

Σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία πληροφοριών για την αγορά εμπορευμάτων Mintec, η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία την τρέχουσα σεζόν μειώθηκε σε περίπου 610.000 τόνους - δηλαδή πτώση άνω του 50% σε σύγκριση με τη συνηθισμένη ποσότητα των 1,3 έως 1,5 εκατομμυρίων τόνων.

«Στην πολυπλοκότητα της κατάστασης προστίθενται οι ανησυχίες για μειωμένη παραγωγή σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας, όπου επικρατούν συνθήκες ξηρασίας», δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής ελαιούχων σπόρων και φυτικών ελαίων της Mintec, Kάιλ Χόμλαντ.

Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι παραγωγοί ελαιολάδου, σύμφωνα με το International Olive Council, έναν διακυβερνητικό οργανισμό που αποτελείται από μέλη που αποτελούν περισσότερο από το 98% της παραγωγής ελαιολάδου παγκοσμίως.

Τι συμβαίνει με την ελληνική παραγωγή

Το 2022 η Ελλάδα παρήγαγε περί τις 330.000 τόνους ελαιόλαδο και φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση παραγωγής από 30% έως 40%, σύμφωνα με τα όσα είπε στο CNN Greece, ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, Διευθυντή της διεύθυνσης Γεωργίας της Κυπαρισσίας.

Ο ίδιος εξηγεί πως καθώς δεν υπάρχουν και πολλά αποθέματα ελαιόλαδου, η ζήτηση θα αυξηθεί και συνεπώς «διαγράφεται μια καλή χρονιά» για τους παραγωγούς.

Εκτιμά πως οι ανατιμήσεις δικαιολογούνται λόγω της μεγάλης πλέον ζήτησης, καθώς τυποποιητές από δίκτυα του εξωτερικού αγοράζουν ελαιόλαδο σε υψηλές τιμές ακόμα και αν έχουν ζημιά, προκειμέΝου να εξυπηρετήσουν συμβόλαια που «τρέχουν» και να μην χάσουν τους πελάτες τους.