Η δύσκολη εξίσωση της συνεργασίας Ρωσίας και Βόρειας Κορέας
Το ζήτημα της πώλησης όπλων από την Βόρεια Κορέα στη Ρωσία φέρνει εκ νέου στην επιφάνεια μία σχέση που η Μόσχα επιθυμεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία να εμβαθύνει, αλλά εμπεριέχει επικίνδυνα στοιχεία, τόσο για την ίδια, όσο και για την μεγάλη σύμμαχο Κίνα.
Μπορεί ο Ρώσος Πρόεδρος να έφτασε στο σημείο να προσκαλέσει στη Ρωσία τον πιο αποκλεισμένο ηγέτη στην ιστορία της ανθρωπότητας αλλά η επείγουσα ανάγκη της Μόσχας να «γιορτάσει με τον πλέον λαμπρό τρόπο την ημέρα της νίκης το 2025», όπως δήλωσε ο Πούτιν, δύσκολα μπορεί να κρύψει το έλλειμα της Ρωσίας σε οπλικά συστήματα για τα πεδία στα οποία πλέον αμύνεται και δεν επιτίθεται.
Η εξίσωση με τη Βόρεια Κορέα, όμως, δεν θα πρέπει να ελεγχθεί μόνο υπό το πρίσμα της παροχής όπλων από την Πιονγιάνγκ στη Μόσχα αλλά και από το τι θα δοθεί ως αντάλλαγμα από την Ρωσία.
Μία ακόμη «αιχμηρή» μεταβλητή στην συγκεκριμένη «σχέση» έχει να κάνει με το τι θα κληθεί να πληρώσει η Κίνα σε μία ιστορία στην οποία αναλυτές θεωρούν βέβαιο πως σήμερα το Πεκίνο δεν επιθυμεί να αναμιχθεί.
Σε περίπτωση συμφωνίας για την παροχή όπλων από την Βόρεια Κορέα στην Ρωσία, η πρώτη ερώτηση που τίθεται είναι εάν η Πιονγιάνγκ διαθέτει τόσα όπλα ώστε να βοηθήσει ουσιαστικά την Ρωσία.
Η απάντηση είναι -δυστυχώς- καταφατική, καθώς μπορεί η Δύση να έχει επιβάλλει, ειδικά από το 2019 και μετά. Ιδιαιτέρως σκληρές κυρώσεις στην Βόρεια Κορέα αλλά το πολεμικό της οπλοστάσιο ειδικά σε βλήματα πυροβολικού, για τα οποία η Ρωσία σήμερα «καίγεται», είναι από τα μεγαλύτερα στην Ασία.
Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα για το οποίο η διεθνής κοινή γνώμη και ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να ανησυχούν, είναι το τι θα ζητηθεί ως αντάλλαγμα από την Βόρεια Κορέα. Σε περίπτωση που το αντάλλαγμα είναι αμιγώς οικονομικό αναλυτές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού προειδοποιούν πως οι συνέπειες θα φανούν μακροπρόθεσμα.
Εάν ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζητήσει όμως από τον Ρώσο ομόλογό του τεχνολογία που θα του επιτρέψει να αναβαθμίσει την πολεμική του ισχύ κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως η χερσόνησος της Κορέας και κατ’ επέκταση ολόκληρος ο πλανήτης μπορούν να εφησυχάζουν.
Ο Πούτιν είναι ακόμη και σήμερα εξαιρετικά δύσκολο να δώσει στην Βόρεια Κορέα πυρηνικά όπλα, αλλά δεν θα είχε ιδιαίτερες αναστολές στο να «διδάξει τον πεινασμένο να ψαρεύει από το να του δώσει απλά ένα ψάρι».
Σε αυτή την περίπτωση η Βόρεια Κορέα θα μετατραπεί σε επικίνδυνη οντότητα όχι απλά για τους εχθρούς, αλλά και για τους ελάχιστους φίλους της. Η Κίνα που ξεκάθαρα χρησιμοποιεί τη Βόρεια Κορέα και το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν για να έχει μία «γκρίζα» ζώνη ανάμεσα στην «αμερικανική» Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, θα βρεθεί με μία σύμμαχο που δεν θα έχει ανάγκη απαραίτητα την σινική βοήθεια.
Με πυρηνικό οπλοστάσιο και τεχνολογία αιχμής σε πολεμικό εξοπλισμό, η Βόρεια Κορέα δεν θα διστάσει να «δαγκώσει» το χέρι που όχι μόνο την ταΐζει αλλά και την διασώζει τις τελευταίες δεκαετίες.
Το Πεκίνο μπορεί να μην έχει ανοιχτά εκφράσει την ανησυχία του για τον εναγκαλισμό Μόσχας - Πιονγιάνγκ, αλλά κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει κινητικότητα στα παρασκήνια. Είναι πλέον γνωστό πως ο Σι Τζιπίνγκ είχε πάρει αποστάσεις από την ρωσική κίνηση να εισβάλλει στην Ουκρανία και σήμερα δεν θέλει σε καμία περίπτωση κλιμάκωση με την εμπλοκή και τρίτων.
Όπως κι αν εξελιχθεί ο «εναγκαλισμός» Ρωσίας και Βορείου Κορέας είναι εξόχως ανησυχητικό το γεγονός πως σήμερα υπάρχει εκ νέου για πρώτη φορά από το ψυχρό πόλεμο πόλωση ανατολής και Δύσης και μάλιστα σε βαθμό που τα άκρα να δικαιολογούν και να προδικάζουν σκοτεινές εξελίξεις.