ΔΙΕΘΝΗ

Η Deutsche Bank τρομάζει τις αγορές: Η βουτιά, οι κίνδυνοι και η απάντηση της Ευρώπης

Ο δρόμος έξω από το κτήριο της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/NICOLAS ARMER

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η Deutsche Bank, προκαλώντας ανησυχία για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αλλά και μεγάλη νευρικότητα στις αγορές Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα και μια από τις ισχυρότερες στην ΕΕ, βρέθηκε σήμερα αντιμέτωπη με ένα sell off των μετοχών της που έφτασε το 15%, που παρότι δεν είχε τις αντίστοιχες διαστάσεις με της Credit Suisse, ήταν αρκετό για να βυθίσει τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Χρηματιστηριακό sell off στην Αθήνα, καθώς το Χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες σχεδόν 3% λόγω των διεθνών πιέσεων των αγορών, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και κυρίως τη «βουτιά» της Deutsche Bank.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε μια δύσκολη εβδομάδα, με πτώση κατά 2,97% στις 1.021 μονάδες στη συνεδρίαση της 24ης Μαρτίου, ενώ η αξία των συναλλαγών στα 94 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σε εβδομαδιαίο επίπεδο το ΧΑ κατάφερε να κρατήσει την άνοδο, έστω και οριακά, με κέρδη κατά 0,10%.

Διαβεβαιώσεις ανθεκτικότητας από τους «27» - Η πρόταση Λαγκάρντ για τις καταθέσεις

Στις Βρυξέλλες, οι ευρωπαίοι ηγέτες ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις από την επικεφαλής της Κομισιόν, Κριστίν Λαγκάρντ και ακολούθησαν διαβεβαιώσεις για την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.

Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει πως η κ. Λαγκάρντ ζήτησε από τους «27» να προωθήσουν την ολοκλήρωση του σχεδίου τραπεζικής ένωσης, από το οποίο λείπει ακόμη ένα σύστημα διασφάλισης των καταθέσεων.

Ανησυχία και στις ΗΠΑ – Η έκτακτη σύσκεψη της Τζάνετ Γέλεν

Μεγάλη είναι η ανησυχία και στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν να συγκαλεί έκτακτη συνάντηση των κορυφαίων ρυθμιστικών αρχών του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ.

«H Deutsche Bank δεν είναι η επόμενη Credit Suisse»

H Deutsche Bank δεν είναι η επόμενη Credit Suisse, εκτιμούν οι αναλυτές σχολιάζοντας τον πανικό των αγορών.

Αναλυτής της Autonomous Research αναφέρει πως οι ανησυχίες των αγορών εστιάζουν στην έκθεση της τράπεζας σε αμερικανικά ακίνητα και το μεγάλο χαρτοφυλάκιο παραγώγων της, ωστόσο οι εν λόγω παράγοντες είναι γνωστοί και όχι ιδιαίτερα «τρομακτικοί», σύμφωνα με το CNBC.

Αναλυτές της Citigroup Inc. αποδίδουν τις εξελίξεις στην Deutsche Bank σε μια «παράλογη αγορά» και επισημαίνουν τον κίνδυνο ενός σπιράλ αρνητικών συνεπειών που μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Mark Branson, ο οποίος ηγείται της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών BaFin στο Bloomberg, ότι ενώ η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά είναι ασφαλής, ένας πρόβλημα είναι «η μετάδοση μέσω ψυχολογίας».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση των μετοχών της Deutsche Bank, δε φαίνεται να συνδέεται στενά με την αύξηση της τιμής των ασφάλιστρων έναντι κινδύνου της (CDS), ούτε με τις ανησυχίες των αγορών για την έκθεση σε εμπορικά ακίνητα.

«Κανένα από τα δύο δεν φαίνεται αρκετά σημαντικό για να εξηγήσει την κίνηση, μάλλον το θεωρούμε μια "παράλογη" αγορά», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Citi, συμπεριλαμβανομένου του Andrew Coombs. Όπως και με την Credit Suisse, «ο κίνδυνος είναι εάν υπάρξει ψυχολογικός αντίκτυπος από διάφορους τίτλους των μέσων ενημέρωσης στον καταθέτη, ανεξάρτητα από το αν ο αρχικός συλλογισμός πίσω από αυτό ήταν σωστός ή όχι», είπαν.

Από την πλευρά του, ο Μαρκ Ζάντι επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «υπάρχει έντονη αβεβαιότητα. Πόσο σημαντική θα είναι αυτή η πιστωτική κρίση; Πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα έχει στην ικανότητα των νοικοκυριών να ξοδεύουν και στην ικανότητα των επιχειρήσεων να προσλαμβάνουν άτομα;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης