ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: «Δώστε λύσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης» - Ευθεία επίθεση κατά του ESΜ

Η Μελόνι τόνισε ότι πρόκειται για ανωμαλία ενός οικονομικο-χρηματοπιστωτικού μέσου το οποίο ενώ διαθέτει σημαντικούς πόρους, δεν έχει χρησιμοποιηθεί στην Ευρωζώνη AP Photo

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι επανέλαβε την Πέμπτη την κριτική της προς το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, μετά από συνάντηση που είχε στη Ρώμη με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). 

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση την οποία εξέδωσε η κυβέρνηση της Ιταλίας, η Μελόνι σημείωσε ότι, παρά τους σημαντικούς πόρους οι οποίοι βρίσκονται στη διάθεση του Μηχανισμού, ο λεγόμενος «ESM» αποτελεί ένα εργαλείο «το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό».

Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης ζήτησε από την ηγεσία του ESM να εξετάσει, μαζί με τους υπόλοιπους μηχανισμούς υποστήριξής του με πόρους, "πιθανές λύσεις" για τη μετατροπή του σε πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την υποστήριξη των κρατών οι οποίοι τον στηρίζουν.

Η Μελόνι νωρίτερα μαζί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας, Τζιανκάρλο Τζορτζέτι υποδέχτηκε στο Palazzo Chigi τον γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Πιέρ Γκραμενιά και τον Γενικό Γραμματέα, Νικολά Τζιμαριόλι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, την οποία είχε προαναγγείλει η Ιταλίδα πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο τέλος του έτους «η κ. Μελόνι επανέλαβε τη θέση της και τόνισε την ανωμαλία ενός οικονομικο-χρηματοπιστωτικού μέσου το οποίο, παρά το γεγονός ότι διαθέτει σημαντικούς πόρους, δεν έχει χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από τα κράτη μέλη παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται».

Μια κατάσταση η οποία «κατά τη γνώμη πολλών και δεδομένων των διαφόρων κρίσιμων ζητημάτων που παραμένουν, δεν φαίνεται να προορίζεται να αλλάξει μετά τη μεταρρύθμιση του ΕΜΣ».

Τέλος, η Ιταλίδα πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα «ότι ο Διευθυντής Γκραμενιά, κατά την πρώτη επίσημη συνάντησή του με αρχηγό κυβέρνησης κράτους μέλους, θα μπορέσει, μαζί με τα άλλα κράτη μέλη του ΕΜΣ, να επαληθεύσει πιθανά διορθωτικά μέτρα με στόχο να καταστεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ένα μέσο που θα μπορεί πραγματικά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των διαφόρων οικονομιών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης