ΔΙΕΘΝΗ

Τα «αγκάθια» της Συνόδου Κορυφής και το γαλλογερμανικό… καυγαδάκι

Οι ηγέτες της Ευρώπης αναμένεται να δεχτούν τη δημιουργία ενός νέου δείκτη τιμολόγησης για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο AP Photo/Olivier Matthys

Στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων μπαίνει σήμερα η πρόταση της Κομισιόν για την ενιαία αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, με τους «27» να φτάνουν στις Βρυξέλλες για να επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το ενδεχόμενο το μπλοκ να υιοθετήσει πλαφόν για το φυσικό αέριο -αίτημα αρκετών χωρών- είναι μάλλον απίθανο, δεδομένων των διαφορετικών θέσεων των κρατών μελών της Ένωσης.

Ωστόσο, οι ηγέτες της Ευρώπης αναμένεται να δεχτούν τη δημιουργία ενός νέου δείκτη τιμολόγησης για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ).

Παρότι ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών και τα νοικοκυριά της Γηραιάς Ηπείρου βρίσκονται αντιμέτωπα με δυσβάσταχτες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, οι ηγέτες της Ε.Ε. παραμένουν διχασμένοι ενώ δεν διαφαίνεται να υπάρχει κάποιο «φως» στον ορίζοντα -τουλάχιστον όχι άμεσα.

Η Γαλλία, η Πολωνία και 15 ακόμη χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, πιέζουν για κάποιου είδους πλαφόν, ωστόσο βρίσκονται αντιμέτωπες με τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία εκτός από ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης είναι και η χώρα που προμηθεύεται το περισσότερο φυσικό αέριο ενώ η Ολλανδία αποτελεί μεγάλο «παίκτη» του ευρωπαϊκού εμπορίου φυσικού αερίου.

«Μια συμφωνία είναι εξαιρετικά απίθανη… Το χάσμα μεταξύ των απόψεων είναι μεγάλο» δήλωσε ανώτατος Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters, λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

Επί τάπητος θα τεθεί, επίσης, το θέμα των έκτακτων δαπανών, για να στηριχθούν τα 450 εκατομμύρια πολιτών της Ευρώπης.

Και αυτό το θέμα αποτελεί «αγκάθι», καθώς εγείρουν αντιρρήσεις τα κράτη – μέλη που είναι παραδοσιακά υπέρ της λιτότητας.

«Ο διχασμός δεν είναι μια πολυτέλεια την οποία έχουμε» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι ο διχασμός αυτός μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία της ευρωπαϊκής απάντησης στην ενεργειακή κρίση.

Το γαλλογερμανικό «καυγαδάκι»

«Όταν η Γαλλία και η Γερμανία δεν τα πηγαίνουν καλά, ολόκληρη η Ε.Ε. έχει πρόβλημα»: αυτό σχολιάζει σε άρθρο της η ιστοσελίδα Politico, τονίζοντας πως οι δύο χώρες έχουν σοβαρές διαφορές απόψεων στα θέματα της άμυνας και της ενέργειας.

Και αυτό φαίνεται, όπως υποστηρίζει το σχετικό δημοσίευμα, από το γεγονός ότι το γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την επόμενη Τετάρτη, ακυρώθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο.

Επίσημα, οι δύο χώρες επικαλέστηκαν άλλες υποχρεώσεις των υπουργών τους, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν «ριζικές διαφορές» στις απόψεις των δύο πλευρών.

«Ορισμένες ατζέντες δεν είναι ακόμη ευθυγραμμισμένες. Γνωρίζοντας αυτό, είπαν ότι θα ήταν καλύτερο να γίνει η συνάντηση τον Ιανουάριο…» δήλωσε στην ιστοσελίδα Γερμανός αξιωματούχος, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως αναζητείται νέα ημερομηνία για τη συνάντηση.

Με τη σειρά του, Γάλλος αξιωματούχος είπε:

«Δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος στα θέματα συζήτησης».

Ωστόσο, το τετ-α-τετ του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την επόμενη Τετάρτη ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί ενώ οι δύο πολιτικοί θα βρεθούν και στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης