ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός με αύξηση 10,1% τον Σεπτέμβριο

Πληθωρισμός στην Βρετανία άγγιξε υψηλό 40 ετών, ξεπερνώντας τις προβλέψεις από την ανάλυση του Reuters AP Photo/Frank Augstein

Αύξηση 10,1% κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Βρετανία, από 9,9% τον προηγούμενο μήνα, με ώθηση κυρίως από την άνοδο στις τιμές των τροφίμων, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 14,6% σε ετήσιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ο πληθωρισμός στην Βρετανία άγγιξε υψηλό 40 ετών, ξεπερνώντας τις προβλέψεις από την ανάλυση του Reuters.

Ο πληθωρισμός κατέγραψε σημαντική άνοδο από την αρχή της χρονιάς, μέχρι και τον Σεπτέμβριο καθώς η κρίση του κόστους ζωής συνεχίζει να ασκεί πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενόψει ενός ακόμα πιο δύσκολου χειμώνα.

Πιο αναλυτικά, πέρα από τα τρόφιμα, το κόστος των μεταφορών αυξήθηκε κατά 10,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ οι τιμές των επίπλων και των οικιακών προϊόντων ανέβηκαν κατά 10,8%.

Σε αυτό το κλίμα, η τιμή της στερλίνας έπεσε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου στα 1,1289 δολάρια, ενώ νωρίτερα ήταν στα 1,1330 δολάρια.

Παράλληλα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αναμένεται να επηρεάσουν και τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς η BoE σχεδιάζει να προχωρήσει στην πώληση κυβερνητικών ομολόγων από την 1η Νοεμβρίου. Σημειώνεται πως οι πληθωριστικές πιέσεις κινούνται αρκετά πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ παρουσίασε το νέο οικονομικό πλάνο της κυβέρνησης που ακυρώνει πρακτικά τον «μίνι προϋπολογισμό» του προκατόχου του Κουάσι Κουάρτεγκ και επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα της κρίσης που προκάλεσε ο αρχικός σχεδιασμός της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

«Κατανοώ ότι οι οικογένειες σε όλη τη χώρα παλεύουν με τις αυξανόμενες τιμές και τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας», δήλωσε ο νέος ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε πως «αυτή η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στη βοήθεια για τους πιο ευάλωτους».

Ο λεγόμενος «μίνι προϋπολογισμός» της Τρας και του Κουάρτεγκ ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων όχι μόνο από την αντιπολίτευση και τμήμα του Συντηρητικού Κόμματος, αλλά και από τις αγορές. Το ΔΝΤ και η Moody’s κάλεσαν τη χώρα να επαναξιολογήσει την πολιτική της και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε έκτακτες αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων με στόχο να συγκρατήσει την άνοδο των αποδόσεων που σημείωσαν οι κρατικοί τίτλου της χώρας.

Οκτώ στους δέκα Βρετανούς αποδοκιμάζουν την κυβέρνηση Τρας

Σχεδόν οκτώ στους δέκα Βρετανούς αποδοκιμάζουν την κυβέρνηση της Βρετανούς , σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, που δημοσιοποιείται ενόσω η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση την οποία πυροδότησε η απόπειρα -που πλέον εγκαταλείφθηκε- της πρωθυπουργού Λιζ Τρας για ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Η δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι το 77% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει την κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί εδώ και 11 χρόνια, από τότε που ξεκίνησε η YouGov τη συγκεκριμένη μέτρηση.

Μάλιστα, σχεδόν 9 στους 10 (ποσοστό 87%) πιστεύουν ότι η κυβέρνηση χειρίζεται άσχημα τα οικονομικά ζητήματα, ένα πλήγμα για το κόμμα που, ιστορικά, «εκθειάζεται» για τη δημοσιονομική πειθαρχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης