ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Το οικονομικό σχέδιο του Τζέρεμι Χαντ αλλάζει τα δεδομένα

Με την κατάργηση των φορολογικών περικοπών ο βρετανικός προϋπολογισμός θα κερδίσει κάτι παραπάνω από 32 δισ. στερλίνες ετησίως AP Photo/Jessica Taylor

Τον ηράκλειο άθλο του να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πολιτών έχει αναλάβει ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, μετά την οικονομική «κρίση» που προκάλεσε τόσο στην Βρετανία, όσο και στιςευρωπαϊκές αγορές ο οικονομικός σχεδιασμός του προκατόχου του Κουάσι Κουάρτενγκ.

Ο λεγόμενος «μίνι προϋπολογισμός» ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων όχι μόνο από την αντιπολίτευση και τμήμα του Συντηρητικού Κόμματος, αλλά και από τις αγορές. Το ΔΝΤ και η Moody’s κάλεσαν τη χώρα να επαναξιολογήσει την πολιτική της και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε έκτακτες αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων με στόχο να συγκρατήσει την άνοδο των αποδόσεων που σημείωσαν οι κρατικοί τίτλου της χώρας.

Την Δευτέρα, ο νέος ΥΠΟΙΚ, Τζέρεμι Χαντ, παρουσίασε τις «γενικές γραμμές» του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού, ο οποίος επισήμως θα ανακοινωθεί στις 31 Οκτωβρίου και προειδοποίησε πως ίσως χρειαστεί να ληφθούν «πολύ σκληρές» αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις περικοπές στις κρατικές δαπάνες και την αύξηση των φόρων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται μια επιστροφή στη λιτότητα, ακυρώνοντας πρακτικά το αρχικό σχέδιο της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να προβεί σε επιπλέον αλλαγές στον μίνι προϋπολογισμό. Αποφασίσαμε να τις ανακοινώσουμε πριν από το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, το οποίο θα έρθει στη Βουλή σε δύο εβδομάδες (31 Οκτωβρίου), για να ελαχιστοποιήσουμε τις μη χρήσιμες εικασίες», δήλωσε ο Χαντ και πρόσθεσε ότι στόχος του είναι να αποκαταστήσει «την εμπιστοσύνη και την σταθερότητα» στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Το νέο πρόγραμμα προβλέπει τη διατήρηση μόνο των φορολογικών περικοπών που έχουν μπει ήδη σε νομοθετική διαδικασία. Αυτά είναι: η κατάργηση της αύξησης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και η μείωση στο τέλος χαρτοσήμου για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Αυτό σημαίνει πως η μείωση του βασικού συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 20% στο 19%, οι μειώσεις στο φόρο για μερίσματα, όπως και η δημιουργία ζωνών για αγορές χωρίς ΦΠΑ, όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός Τρας – Κουάρτεγκ δεν προχωρούν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με την κατάργηση των φορολογικών περικοπών ο βρετανικός προϋπολογισμός θα κερδίσει κάτι παραπάνω από 32 δισ. στερλίνες ετησίως.

Όπως ανακοίνωσε ο Χαντ, τα πακέτα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, λόγω της ενεργειακής κρίσης, θα διατηρηθούν προσωρινά, αλλά από τον Απρίλιο θα γίνουν πιο στοχευμένα, δηλαδή δεν θα αφορά όλα τα νοικοκυριά, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος για τον προϋπολογισμό. Μετά τον Απρίλιο, το σχέδιο θα είναι πιο στοχευμένο, ανακοίνωσε ο Τζέρεμι Χάντ. Προανήγγειλε, μάλιστα, και μειώσεις κρατικών δαπανών, ενδεχομένως και αύξηση κάποιων φόρων, διαψεύδοντας τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της πρωθυπουργού.

Βέβαια, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο νέος ΥΠΟΙΚ είπε ότι δεν διαφωνεί με την αρχή της επιβολής ενός ειδικού φόρου επί των ακούσιων κερδών και ότι «δεν αποκλείει τίποτα», όμως παράλληλα τόνισε ότι η βιομηχανία παραγωγής ενέργειας είναι «συγκυριακή» και «πρέπει να προσέχουμε πολύ, ώστε να μην φορολογήσουμε εταιρείες με τρόπο που θα διώξει τους επενδυτές. Για αυτό, είπαμε ότι δεν αποκλείεται τίποτα.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης τη συγκρότηση μιας νέας Επιτροπής Οικονομικών Συμβουλών, η οποία θα του παρέχει «γνωμοδοτήσεις ανεξάρτητων ειδικών» στην προσπάθειά του να βγάλει την οικονομία από την κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών. Τα μέλη της Επιτροπής αυτής, η οποία δεν θα έχει καμία εξουσία γύρω από τη χάραξη πολιτικής ή τη λήψη αποφάσεων, θα επιλέγονται (ή θα απομακρύνονται) από τον ίδιο τον Χαντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης