ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ρίχνει στην αγορά επιπλέον 10 - 15 εκατ. βαρέλια πετρελαίου

ΗΠΑ: Ρίχνει στην αγορά επιπλέον 10 - 15 εκατ. βαρέλια πετρελαίου
Οι τιμές των καυσίμων είναι ένα σημαντικό «αγκάθι» στην αμερικανική οικονομία, που καταγράφει τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και δεκαετίες AP Photo

Επιπλέον 10 έως 15 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ετοιμάζεται να διαθέσει στην αγορά η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την περαιτέρω αύξηση των τιμών των καυσίμων στα πρατήρια.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση που έκανε στο Twitter δημοσιογράφος του Bloomberg, τα επιπλέον βαρέλια του πολύτιμου καυσίμου προέρχεται από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, με τον Λευκό Οίκο να σκοπεύει ταυτόχρονα να αναπληρώσει τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα.

Οι τιμές των καυσίμων είναι ένα σημαντικό «αγκάθι» στην αμερικανική οικονομία, που καταγράφει τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και δεκαετίες, καθώς εκτιμάται πως θα «κοστίσει» στον Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως στο κλείσιμο των συναλλαγών της Δευτέρας, το πετρέλαιο δεν κατάφερε να αλλάξει το πτωτικό κλίμα της προηγούμενη εβδομάδας που ενισχύθηκε από τους φόβους για ύφεση. Συγκεκριμένα, η τιμή του αμερικάνικου αργού (WTI) παράδοσης Νοεμβρίου έχασε 0,2%, στα 85,46 δολάρια το βαρέλι, και το brent υποχώρησε οριακά στα 91,62 δολάρια το βαρέλι.

Σήμερα, στις 11:56 η τιμή του WTI κατέγραφε άνοδο 0,21% στα 85,65 δολάρια το βαρέλι και το brent κέρδιζε 0,28% στα 91,88 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του OPEC+ την προηγούμενη εβδομάδα (13/10) να περιορίσει την παραγωγή οδήγησε σε άνοδο τιμών και θα μπορούσε να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) για το πετρέλαιο.

«Η αδιάκοπη επιδείνωση της οικονομίας και οι υψηλότερες τιμές που προκλήθηκαν από τον σχεδιασμό του OPEC+ για μείωση της προσφοράς επιβραδύνουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου», ανέφερε ο οργανισμός και πρόσθεσε πως «με τις αδιάκοπες πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξήσεις των επιτοκίων να έχουν το τίμημά τους, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθούν το σημείο καμπής για μια παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται ήδη στο χείλος της ύφεσης», όπως μετέδωσε το Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ