ΔΙΕΘΝΗ

Τα σχέδια της Ευρώπης για την «περίοδο θέρμανσης» που ξεκινάει την 1η Οκτωβρίου

Τα σχέδια της Ευρώπης για την «περίοδο θέρμανσης» που ξεκινάει την 1η Οκτωβρίου
Στην ΕΕ, οι συζητήσεις σχετικά με τις προτάσεις της Κομισιόν για τη μείωση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης συνεχίζονται και πρέπει να υπογραφούν από τα κράτη μέλη AP Photo/Michael Probst, File

Παρά την υποχώρηση που καταγράφεται στην τιμή του φυσικού αερίου στις τελευταίες συνεδριάσεις, η τιμή εξακολουθεί να είναι πάνω από επτά φορές υψηλότερη από τον μέσο όρο για αυτή την εποχή του έτους και η έναρξη της περιόδου θέρμανσης την 1η Οκτωβρίου αναμένεται να αυξήσει σταδιακά την ζήτηση επιδεινώνοντας της κατάσταση.

Σε αυτό το κλίμα, μεταξύ άλλων, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζουν να δαπανήσουν πολλά δισεκατομμύρια για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, να διασώσουν τις τοπικές ενεργειακές εταιρείες και να περιορίσουν τις τιμές για να μετριάσουν τον αντίκτυπο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ιδιαίτερα στην ΕΕ, οι συζητήσεις σχετικά με τις προτάσεις της Κομισιόν για τη μείωση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης συνεχίζονται και πρέπει να υπογραφούν από τα κράτη μέλη, μετά την Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 30 Οκτωβρίου. Όπως έχει γίνει γνωστό, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής επιτροπής περιλαμβάνει την αξιοποίηση των εσόδων από τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών – τα οποία εκτιμώνται σε 140 δισ. ευρώ, καθώς και υποχρεωτικούς περιορισμούς στην αιχμή της ζήτησης ενέργειας και την αύξηση της ρευστότητας.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα το σχέδιο της κυβέρνησης για το φυσικό αέριο φαίνεται πως θα ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο επιχορήγησης με εκείνο των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, με τους καταναλωτές να αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις εντός αυτής της εβδομάδας.

Σχετικά αναφέρθηκε το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε «σε ό,τι αφορά την επιδότηση στο φυσικό αέριο θα είναι γενναία, όπως γενναία είναι όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει μέχρι τώρα. Όμως η αύξηση στο φυσικό αέριο θα είναι τόσο πολύ μεγάλη, που και με την επιδότηση το φυσικό αέριο θα είναι ακριβό.

Γερμανία

Το πρώτο βήμα σε μια σειρά ενεργειών που θα μπορούσε να οδηγήσει το Βερολίνο στο να αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι του ενεργειακού τομέα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης αποτελεί η απόφαση της Γερμανίας την Παρασκευή να αναλάβει τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της γερμανικής μονάδας της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες για την εθνικοποίηση των μεγαλύτερων εισαγωγέων φυσικού αερίου της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων των Uniper και VNG, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώση του ζητήματος.

Στο θέμα του φυσικού αερίου αναφέρθηκε και ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ την Κυριακή, σημειώνοντας πως «πολύς κόσμος έχει εξοργιστεί με το θέμα της εισφοράς φυσικού αερίου» προσθέτοντας πως «με το φυσικό αέριο η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, απειλούμαστε με τριπλασιασμό ή και τετραπλασιασμό του κόστους», ενώ παραδέχθηκε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει κοινωνική διάλυση.

Γαλλία

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής αρχής για την Ενέργεια (CRE), Εμανουέλ Γουοργκόν, η Γαλλία πιθανότατα θα ξεκινήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Γερμανία περί τις 10 Οκτωβρίου, ενώ πρόσθεσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση για τις τιμές, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες.

Σημειώνεται πως η Γαλλία σχεδιάζει να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά στο 15% από το επόμενο έτος, μια κίνηση που θα κοστίσει στην κυβέρνηση 16 δισ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Ηνωμένο Βασίλειο

Να περιορίσει το πλήγμα από την ενεργειακή κρίση προσπαθεί η νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την ηγεσία της Λιζ Τρας, η οποία αναπτύσσει σχέδιο με βάση το οποίο θα περιορίζει το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων περίπου στο μισό, οδηγώντας τες να πληρώνουν τιμές παραπλήσιες με εκείνες των νοικοικυριών ανά κιλοβατώρα.

Συγκεκριμένα, η Τρας ανακοίνωσε ένα ιστορικό «πακέτο» παρεμβάσεων κόντρα στο ράλι των τιμών ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο κανένα μέσο νοικοκυριό στη Βρετανία δεν θα πληρώσει πάνω από 2.500 στερλίνες (περίπου 2.900 ευρώ) το χρόνο για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς το βρετανικό κράτος θα καλύψει τη διαφορά στην τιμή της κατανάλωσης που θα προκύψει από την αύξηση της χοντρικής τιμής της ενέργειας