Ελάχιστος εταιρικός φόρος: Εφαρμογή σε πέντε χώρες ακόμα και χωρίς κοινή απόφαση της ΕΕ
Ανανεώθηκε:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά νέους τρόπους να εφαρμόσει μια παγκόσμια συμφωνία για ελάχιστο εταιρικό φόρο ύψους 15% σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, όμως βρίσκει εμμπόδιο στο βέτο της Ουγγαρίας, η οποία διαφωνεί.
Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα ενημέρωσης, oι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας έχουν ταχθεί υπέρ της εφαρμογής του μέτρου μέσα στο επόμενο έτος με «οποιοδήποτε πιθανό νόμιμο μέσο», εάν η Ουγγαρία δεν άρει την αντίθεσή της για την υιοθέτηση του φόρου στο επίπεδο της ΕΕ.
«Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε την παγκόσμια ελάχιστη φορολογία το 2023 με κάθε δυνατό νόμιμο μέσο», αναφέρει η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ των πέντε κυβερνήσεων, και σημειώνεται πως «εάν δεν επιτευχθεί ομοφωνία τις επόμενες εβδομάδες, οι κυβερνήσεις μας είναι πλήρως αποφασισμένες να τηρήσουν τη δέσμευσή αυτή».
Να θυμίσουμε πως η Ουγγαρία μπλόκαρε την υιοθέτηση του μέτρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση την τελευταία στιγμή, τον Ιούνιο, αποτρέποντας μια συμφωνία για την εφαρμογή του σε ολόκληρο το μπλοκ.
Τι είναι ο Παγκόσμιος Εταιρικός Φόρος
Περισσότερες από 130 χώρες συμφώνησαν το 2021 να επιβάλουν έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο ύψους 15% σε πολυεθνικές εταιρείες με μεγάλα κέρδη. Το οποίο σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου θα πρέπει να πληρώνουν φόρο οπουδήποτε δραστηριοποιούνται.
Πρόκειται για μια ιστορική παγκόσμια συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της G20 και έχει στόχο ένα «δικαιότερο» και πιο «σταθερό» διεθνές φορολογικό πλαίσιο για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες κατηγορούνται για εκμετάλλευση της «χαλαρής» οικονομικής νομοθεσίας ορισμένων περιοχών, κυρίως off shore, τοποθετώντας την έδρα τους σε διαφορετικό μέρος από την περιοχή λειτουργίας.
Το 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε χαιρετήσει τη συμφωνία και η Κομισιόν είχε δηλώσει πως ο συγκεκριμένος φόρος «θα συμβάλλει στον περιορισμό του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού».