ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ΔΝΤ εξετάζει έκτακτη χρηματοδότηση για τα αποθέματα τροφίμων

Σήμερα οι συζητήσεις στο ΔΝΤ AP Photo/Burhan Ozbilici

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει τρόπους για να παρέχει έκτακτη χρηματοδότηση σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις στις τιμές των τροφίμων, οι οποίες, προκαλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το ΔΝΤ θα συζητήσει τα μέτρα αυτά σε μία σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του, όπως δήλωσαν στο Reuters, πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

Το ίδιο σχέδιο θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να βοηθήσει την Ουκρανία, αλλά και άλλες χώρες που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα από τη ρωσική εισβολή στη χώρα, χωρίς την επιβολή όρων που απαιτούνται σε ένα κανονικό πρόγραμμα χρηματοδότησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες, καθώς το όλο ζήτημα εξετάζεται.

Τόσο το μέγεθος, όσο και το εύρος των μέτρων δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμη.

Σημειώνεται πως οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με νέες αυξήσεις να καταγράφονται και τον Σεπτέμβριο ενώ σημάδια αποκλιμάκωσης σε βασικές κατηγορίες όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας δεν φαίνονται, προς το παρόν, στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Αύγουστο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην κατηγορία διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκε κατά 13,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι και κατά 1,3% σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

Μέσα σε έναν μήνα, από Ιούλιο έως Αύγουστο οι κατηγορίες τροφίμων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις ήταν τα παγωτά με 6,2%, σάλτσες και καρυκεύματα με 5%, αλλαντικά με 3,9% και γαλακτομικά - αβγά με 2,5%.

Σε ετήσια βάση, από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2022, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται σε:

  • Έλαια και λίπη: 25,5%
  • Ψωμί και δημητριακά: 18,5%
  • Γαλακτοκομικά και αυγά: 18%
  • Κρέατα: 17,1%
  • Καφές-κακάο-τσάι:12,5%

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης