Διπλασίασε η Τουρκία τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία αψηφώντας τις δυτικές κυρώσεις
Η Τουρκία διπλασίασε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας χρηματιστηριακής αξιολόγησης Refinitiv Eikon, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών παρά τις κυρώσει της Δύσης κατά της Μόσχας.
Όπως αναφέρει το Reuters, το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας «ανθεί», καθώς τουρκικές εταιρείες που δεν δεσμεύονται από τις δυτικές κυρώσεις δραστηριοποιήθηκαν για να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε από τις επιχειρήσεις της ΕΕ που εγκατέλειψαν τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η Τουρκία έχει αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου από τα Ουράλια και του Siberian Light, πέραν των 200.000 βαρελιών την ημέρα (bpd), σε σύγκριση με μόλις 98.000 βαρέλια την ημέρα για την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στις αρχές Αυγούστου και συμφώνησαν να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Ο μεγαλύτερος όμιλος διυλιστηρίων της Τουρκίας Tupras και το διυλιστήριο STAR της SOCAR του Αζερμπαϊτζάν αύξησαν σημαντικά τις παραλαβές τους από τη Ρωσία σε ποικιλίες Urals και Siberian Light, μειώνοντας αντίστοιχα τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Βόρεια Θάλασσα, το Ιράκ και τα κοιτάσματα της Δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.
Φέτος, οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά έναντι του Brent, ενώ οι τιμές πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας και του Ιράκ σταδιακά άρχισαν να μειώνονται.
Το διυλιστήριο STAR εκτιμάται ότι αγοράζει περίπου 90.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τη Ρωσία, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2022, σε σύγκριση με τα 48.000 βαρέλια την ημέρα την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.
Τα διυλιστήρια Tupras αγοράζουν περίπου 111.000 βαρέλια την ημέρα πετρελαίου από τη Ρωσία, το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με μόλις 45.000 βαρέλια την ημέρα την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία.
«Η επιλογή για τα διυλιστήρια της Τουρκίας ήταν προφανής, καθώς δεν έχουν περιορισμούς στο ρωσικό πετρέλαιο» δήλωσε ένας χρηματιστής που ειδικεύεται στην αγορά πετρελαίου της Μεσογείου, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας. Ποσέθεσε δε ότι τα αυξημένα περιθώρια διύλισης του ουραλικού πετρελαίου ενίσχυσαν την κερδοφορία των διυλιστηρίων της Τουρκίας.