Πόλεμος στην Ουκρανία και ύφεση: Πώς ο Πούτιν οδήγησε την ρωσική οικονομία τέσσερα χρόνια πίσω
Η εισβολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία έφερε τη ρωσική οικονομία τέσσερα χρόνια πίσω στο πρώτο πλήρες τρίμηνο μετά την επίθεση, οδηγώντας την σε μία από τις μεγαλύτερες υφέσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Σε έναν ζοφερό απολογισμό του πολέμου για την Ρωσία, μια οικονομία που ανέβαζε ταχύτητα στις αρχές του 2022 μετατράπηκε σε συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή θα δείξουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα χρόνο, σημειώνοντας ετήσια πτώση 4,7%, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη 12 αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.
Ο οικονομολόγος Αλεξάντερ Ισάκοφ δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Η ρωσική οικονομία θα χάσει τέσσερα χρόνια ανάπτυξης, επιστρέφοντας στο μέγεθος του 2018 το δεύτερο τρίμηνο. Αναμένουμε ότι η συρρίκνωση θα επιβραδυνθεί στο τέταρτο τρίμηνο, με τη χαλαρότερη νομισματική πολιτική να στηρίζει τη ζήτηση. Παρόλα αυτά η οικονομία θα χάσει άλλο ένα 2% το 2023, καθώς η ευρωπαϊκή απαγόρευση της ενέργειας θα συμπιέσει τις εξαγωγές».
Το τράνταγμα των διεθνών κυρώσεων λόγω του πολέμου διέκοψε το εμπόριο και παρέλυσε βιομηχανίες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες κατέρρευσαν. Αν και η πτώση της οικονομίας αποδεικνύεται μέχρι στιγμής λιγότερο απότομη από ό,τι αρχικά φοβόταν, η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η ύφεση θα επιδεινωθεί τα επόμενα τρίμηνα και δεν αναμένει ανάκαμψη πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Η Τράπεζα της Ρωσίας ενήργησε, για να περιορίσει την αναταραχή στις αγορές και το ρούβλι, με ελέγχους κεφαλαίων και απότομες αυξήσεις των επιτοκίων.
Την Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα θα παρουσιάσει τις προοπτικές της πολιτικής της για τα επόμενα τρία χρόνια, με ενημέρωση από τον υποδιοικητή Αλεξέι Ζαμπότκιν.
Σύμφωνα, πάντα, με το Bloomberg, tα δημοσιονομικά κίνητρα και οι επανειλημμένοι γύροι νομισματικής χαλάρωσης τους τελευταίους μήνες έχουν επίσης αρχίσει να αποδίδουν, αμβλύνοντας τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων. Η εξόρυξη πετρελαίου έχει ανακάμψει και οι δαπάνες των νοικοκυριών έδειξαν σημάδια σταθεροποίησης.
Κατά τα λοιπά, η Τράπεζα της Ρωσίας προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7% αυτό το τρίμηνο και ενδεχομένως ακόμη περισσότερο τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Εκτιμά ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,3% το δεύτερο τρίμηνο.
Η αντιπαράθεση σχετικά με τις μεταφορές ενέργειας στην Ευρώπη δημιουργεί νέους κινδύνους για την οικονομία. Η μηνιαία μείωση της παραγωγής πετρελαίου θα αρχίσει ήδη από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ο οποίος προβλέπει ότι η παραγωγή αργού της Ρωσίας θα μειωθεί κατά περίπου 20% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.
«Η ύφεση το 2022 θα είναι λιγότερο βαθιά από ό,τι αναμενόταν τον Απρίλιο», δήλωσε η κεντρική τράπεζα σε έκθεση για τη νομισματική πολιτική αυτόν τον μήνα.