ΔΙΕΘΝΗ

«Πράσινη ανάπτυξη» για τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου

O κ. Chris Barton, Επίτροπος Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ευρώπη Φωτογραφία αρχείου

Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μια ισχυρή και βαθιά εμπορική σχέση, η οποία αναμένεται να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια, με έμφαση στους τομείς της τεχνολογία και των ΑΠΕ.

Αυτό τονίζει, μιλώντας στο CNN Greece ο κ. Chris Barton, Επίτροπος Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ευρώπη. Και δίνει ιδιαίτερη σημασία στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς, όπως τονίζει, τα πρόσφατα γεωπολιτικά γεγονότα ανέδειξαν τη σημασία του, αλλά και την αναγκαιότητα του για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, ιδιαίτερη βαρύτητα στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν και οι τομείς των μεταφορών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως και αυτός της τεχνολογίας, που βρίσκονται στην αιχμή των επενδύσεων αλλά και των εμπορικών συμφωνιών.

Μάλιστα, χαρακτηρίζει «αμφίδρομη» και «αλληλοσυμπληρούμενη» τη σχέση Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, με το ύψος των συναλλαγών να ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Ειδικά για τον τομέα της τεχνολογίας στην Ελλάδα, τονίζει ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης για ελληνικές εταιρείες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν εκτός συνόρων, αναφέροντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει ευκαιρίες αλλά και ένα εξαιρετικά φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι ο κ. Barton βρέθηκε στη χώρα μας με αφορμή την απονομή των επιχειρηματικών βραβείων “Tech Rocketship Awards” τα οποία ακριβώς προωθούν αυτού του είδους τις δράσεις, δίνοντας τη δυνατότητα σε ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας να αναπτυχθούν εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ειδικά δε σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και υψηλού πληθωρισμού, η σημασία των εμπορικών συναλλαγών και της συνεργασίας γίνεται ακόμη πιο κομβική, με έμφαση στον τομέα των ΑΠΕ που αποτελεί καταλύτη εξελίξεων. Σε πείσμα των παραπάνω ο κ. Barton εμφανίζεται αισιόδοξος πως η εμπορική σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα διευθυνθεί καθώς υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας ενώ και οι διεθνείς συνθήκες μεταξύ Ελλάδος και Ε.Ε. θα διευκολύνουν τις σχετικές δράσεις.

H εμπορική σχέση Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα παραμένει σημαντική αγορά για βρετανικά αγαθά και υπηρεσίες καθώς ήταν ο 38ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 0,4% του συνολικού εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το συνολικό εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε 5,2 δισεκατομμύρια στερλίνες για το 2021 σημειώνοντας αύξηση 11,5% ή 538 εκατομμύρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Από το ποσό αυτό οι συνολικές εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ελλάδα ανήλθαν σε 2,1 δισ. στερλίνες το 2021. Από το ποσό αυτό τα 832 εκατομμύρια (38,8%) ήταν αγαθά και 1,3 δισεκατομμύρια (61,2%) ήταν υπηρεσίες. Αντίστοιχα, οι συνολικές εισαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ελλάδα ανήλθαν σε 3,1 δισ. το 2021 καταγράφοντας αύξηση 25,2% ή 616 εκατ. σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Από το ποσό αυτό 925 εκατομμύρια (30,2%) ήταν αγαθά και 2,1 δισεκατομμύρια (69,8%) υπηρεσίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης