ΧΡΗΜΑ

ΝΟΚ: Κίνητρα για «πράσινα» κτήρια - Τι ισχύει για τις υφιστάμενες οικοδομές

ΝΟΚ: Κίνητρα για «πράσινα» κτήρια - Τι ισχύει για τις υφιστάμενες οικοδομές
INTIME NEWS / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μια σειρά από κίνητρα για «πράσινα» κτήρια θα περιλαμβάνει ο υπό εξέλιξη πολεοδομικός σχεδιασμός, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, μετά την απόφαση του ΣτΕ για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό(ΝΟΚ).

Συγκεκριμένα προβλέπεται η δυνατότητα να υπάρχουν ειδικά κίνητρα σε ό,τι αφορά στα ύψη, στα δώματα και στις φυτεμένες στέγες, μεταξύ άλλων, όπου αυτό είναι ανάγκη για λόγους περιβαλλοντικούς ή άλλους, στο πλαίσιο του τοπικού, πολεοδομικού σχεδιασμού.

Πρόκειται για εργαλεία που στόχο έχουν την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ιδίως στις πυκνοδομημένες περιοχές.

Τι ισχύει για τις υφυστάμενες οικοδομές

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας (ΣτΕ) για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (μια νομοθεσία του 2012) αφορά -κατά κύριο λόγο- στη νομολογία του για τη συνταγματικά προβλεπόμενη ανάγκη τοπικού, πολεοδομικού σχεδιασμού.

Είναι σημαντικό ότι με την απόφαση αυτή, δεν επηρεάζεται καμία υφιστάμενη οικοδομή (πλην όσων αποτελούν, ήδη, αντικείμενο προσφυγής), είτε αυτή έχει ολοκληρωθεί είτε με οποιονδήποτε τρόπο έχουν αρχίσει οι εργασίες σε αυτή.

Κάτι, που θα δημιουργούσε πολύ σοβαρή ανασφάλεια δικαίου και θα επηρέαζε αρνητικά χιλιάδες πολίτες και επαγγελματίες.

Όπως δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, η κυβέρνηση υλοποιεί εδώ και τρία χρόνια το μεγαλύτερο πρόγραμμα τοπικού σχεδιασμού από συστάσεως του ελληνικού Κράτους, «το οποίο θα μας επιτρέψει να καθιερώσουμε με τρόπο νομικά αδιαμφισβήτητο κίνητρα, όπως αυτά περιέχονται στο ΝΟΚ, εκεί που είναι πράγματι αναγκαία»

«Ταυτόχρονα, θα αναλάβουμε πολλαπλές πρωτοβουλίες, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα τοπικής διαφθοράς, που συνδέονται με την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας» επισήμανε.

Ποιες διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές

Νωρίτερα, κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/2012), οι οποίες επιτρέπουν σημαντικές παρεκκλίσεις στους όρους δόμησης, χωρίς να προηγείται τεκμηριωμένος πολεοδομικός σχεδιασμός.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η ακύρωση οικοδομικών αδειών με βάση αυτές τις διατάξεις, ενώ περιορίστηκε η αναδρομικότητα για έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η απόφαση, που αναμένεται να δημοσιευθεί τον Ιανουάριο του 2025, επηρεάζει σημαντικά το θεσμικό πλαίσιο της δόμησης και του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Λόγω της σοβαρότητας του όλου θέματος ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχάλης Πικραμένος εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το αποτέλεσμα των διασκέψεων επί υποθέσεων σχετικών με την έκδοση οικοδομικών αδειών που συζητήθηκαν στην Ολομέλεια την 11η Οκτωβρίου 2024.