ΧΡΗΜΑ

Πού θα κυμανθεί το φετινό κόστος για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Πού θα κυμανθεί το φετινό κόστος για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
pixabay

Βελτιωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είναι η εικόνα στο «μέτωπο» του πληθωρισμού των τροφίμων, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ωστόσο, οι τιμές σε πολλά προϊόντα παρότι σταθεροποιούνται είναι ήδη διαμορφωμένες σε υψηλά επίπεδα ενώ σε άλλα, οι «πιέσεις» συνεχίζονται. 

Μετρώντας σιγά σιγά αντίστροφα προς τα Χριστούγεννα και τις προετοιμασίες για το εορταστικό τραπέζι, μία πρώτη εικόνα διαμορφώνεται σχετικά με τις τιμές στις οποίες θα κινηθούν τα παραδοσιακά εδέσματα των γιορτών, όπως σε κουραμπιέδες και μελομακάρονα αλλά και στα κρεατικά.

Την ίδια στιγμή, τις επόμενες ημέρες αναμένονται και οι ανακοινώσεις από πλευράς του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με το «Καλάθι των Χριστουγέννων» που αναμένεται για τρίτη συνεχή χρονιά να εφαρμοστεί στα σούπερ μάρκετ, περιλαμβάνοντας τρόφιμα με αυξημένη εποχική ζήτηση. Πέρσι, είχαν ενταχθεί σε αυτό: αρνί, κατσίκι, γαλοπούλα, τσουρέκι, βασιλόπιτα, σοκολάτα ενώ το μέτρο είχε ξεκινήσει στις 13 Δεκεμβρίου. Παρόμοια αναμένεται η σύνθεσή του και φέτος, ενδεχομένως με κάποια προσθήκη, κάνοντας «πρεμιέρα» επίσης, την αντίστοιχη περίοδο.

«Τσίμπησαν» οι κουραμπιέδες, σταθερά τα μελομακάρονα

Πέραν των αγορών των καταναλωτών από τα σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι, με τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, έχουν την «τιμητική» τους.

Οι τιμές σε κουραμπιέδες και μελομακάρονα διαμορφώνονται μεσοσταθμικά από 13 έως 16 ευρώ, και στις δίπλες από 14 έως 16 ευρώ, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο CNN Greece o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας, Ιωάννης Γλύκος.

Σε σχέση με πέρσι, όπως εξηγεί, ελαφρώς αυξημένες εμφανίζονται οι τιμές στους κουραμπιέδες λόγω της ανόδου στην τιμή του βούτυρου ενώ στα υπόλοιπα γλυκά των Χριστουγέννων, παραμένουν στα περσινά επίπεδα.

Θα πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι οι περσινές τιμές, ήταν «τσιμπημένες» σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες για την παρασκευή τους.

«Πέφτουν» στα αμνοερίφια, «ανέβηκε» το μοσχάρι

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των κρεάτων, παρότι είναι νωρίς για τη διαμόρφωση των τιμών που θα ισχύουν τις μέρες των Χριστουγέννων, όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Ελλάδος, Σάββας Κεσίδης στο CNN Greece, σε κοτόπουλο και χοιρινό οι τιμές παραμένουν σε σταθερά επίπεδα. Μειωμένες από την άλλη πλευρά εμφανίζονται στα αμνοερίφια εξαιτίας, όπως εξηγεί, της πτώσης της ζήτησης που παρατηρήθηκε μετά την ευλογιά των αιγοπροβάτων, από πλευράς των καταναλωτών. Αντίθετα, αυξημένη κατά 15%, από το καλοκαίρι και μετά, είναι η τιμή στο μοσχάρι.

Σε κάθε περίπτωση, το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, όπως κάθε χρόνο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τις επιλογές που θα κάνουν οι καταναλωτές, τόσο ως προς τη σύνθεσή του, όσο και σχετικά με τα καταστήματα από τα οποία θα πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Γεγονός πάντως είναι, πως ακόμη κι όταν μιλάμε για προϊόντα με τιμές σταθερές με τις περσινές, από τη μία πλευρά το θετικό είναι πως φέτος δεν έχουν υποστεί νέα άνοδο, από την άλλη, ωστόσο, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε σε αυτές και τις σημαντικές αυξήσεις που είχαν προηγηθεί μέσα στην τριετία.