Γιατί «αντέχει» η κατανάλωση στα σούπερ μάρκετ
Σε σύγκριση με πριν από 18 χρόνια, οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 28% σε αξία, ενώ η κατανάλωση μειώθηκε κατά μόλις 2%. Την ίδια στιγμή, το τρέχον έτος, εν μέσω των πληθωριστικών πιέσεων που, αν και με χαμηλότερη ένταση πλέον, συνεχίζουν να πιέζουν τους καταναλωτές, οι πωλήσεις στο οργανωμένο λιανεμπόριο αναπτύσσονται με ρυθμό της τάξεως του 3,3% σε αξία και του 3% σε όγκο.
Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εταιρείες μετρήσεων Circana και NielsenΙQ στο πλαίσιο του 15oυ Συνεδρίου του ΙΕΛΚΑ, δείχνουν πως παρά τις σημαντικές «κρίσεις» που έχουν μεσολαβήσει κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών, με πιο πρόσφατη την ενεργειακή – πληθωριστική της τελευταίας τριετίας, η κατανάλωση στην εγχώρια αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, «αντέχει».
«Το στοίχημα είναι στην κατανάλωση. Κοιτώντας πού βρισκόμασταν πριν από μια 20ετία πριν, αλλά και τη δυναμική, την απόδοση και την πορεία της αγοράς τα τελευταία χρόνια, παρά τις μεγάλες πιέσεις, αποτελεί ένα στοίχημα που σίγουρα μπορεί να κερδηθεί» σημείωσε ο κ. Βάιος Δημοράγκας, Managing Director της NielsenIQ.
Στη μελέτη που πραγματοποίησε η εταιρεία για την αγορά των σούπερ μάρκετ - έχοντας ως σημείο αναφοράς τη βάση «100» για το 2006, σχετικά με τις απόλυτες πωλήσεις και τον όγκο - το Ιndex σήμερα, σε επίπεδο αξίας πωλήσεων, είναι στο 128. «Δηλαδή, 28% περισσότερες πωλήσεις, όμως ο όγκος είναι στο 98%. Δηλαδή 2% λιγότερο, σε σχέση με 18 χρόνια πριν» σημειώνει ο κ. Δημοράγκας. Κάτι που, όπως επισημαίνει, εξηγείται «από την τεράστια κρίση, την οποία όλοι βιώσαμε την προηγούμενη δεκαετία. Από την άλλη όμως, κοιτώντας μπροστά, δείχνει και την ευκαιρία αλλά και τη δυναμική της αγοράς να πάει πιο μπροστά και να ανοίξει ακόμα περισσότερο το καταναλωτικό καλάθι».
Την ίδια στιγμή, στο 11μηνο του τρέχοντος έτους (έως τις 10 Νοεμβρίου 2024), σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Μπορέτος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Circana, η αγορά στον συγκεκριμένο κλάδο, ενισχύεται κατά 3,3% σε αξία και κατά 3% σε όγκο. Διαπιστώνεται δηλαδή, πλέον, πέραν από αύξηση του τζίρου και άνοδος, παράλληλα, της κατανάλωσης, σε σχέση με πέρσι.
Οι παράγοντες στους οποίους αποδίδουν οι δύο εταιρείες μετρήσεων το γεγονός ότι η κατανάλωση στα σούπερ μάρκετ, τα 18 τελευταία χρόνια, ουσιαστικά διατηρείται, αποτυπώνουν και τις συνήθειες που έχουν υιοθετήσει στις αγορές τους οι καταναλωτές εν μέσω των διαδοχικών κρίσεων της τελευταίας 20ετίας αλλά και την επίδραση της διαρκώς ανοδικής πορείας του τουρισμού, στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ.
Η ιδιωτική ετικέτα
«Για ποιον λόγο τελικά η ζήτηση παραμένει σταθερή στην Ελλάδα; Η εικόνα σε σχέση με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης που είναι πιο κοντά στο δικό μας το προφίλ, είναι όντως καλύτερη» υπογραμμίζει ο κ. Δημοράγκας.
Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει αφενός τη «στροφή» που έχουν κάνει οι Έλληνες καταναλωτές προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Έτσι, έπειτα από την ανοδική πορεία που κατέγραψε τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη κατηγορία, το μερίδιο των PL προϊόντων φτάνει πλέον το 27% σε αξία και το 34% σε όγκο, επί του συνόλου των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ, καθώς δίνουν, σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα καλό deal στον καταναλωτή όσον αφορά στη σχέση ποιότητας τιμής».
Οι προωθητικές ενέργειες
«Η προώθηση στο οργανωμένο λιανεμπόριο είναι η υψηλότερη τα τελευταία 5 χρόνια και συνεχίζει» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο κ. Μπορέτος, περιγράφοντας ακόμη έναν παράγοντα ο οποίος φαίνεται να συμβάλλει στην ανοδική πορεία της κατανάλωσης τη φετινή χρονιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, με βάση τις πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ τα τελευταία χρόνια, στο γάλα ψυγείο υψηλής παστερίωσης το ποσοστό των πωλήσεων υπό προωθητικές ενέργειες φτάνει στο 50%, στους χυμούς ψυγείου το 61%, στο γιαούρτι το 68%, στα μπισκότα το 78%, στο αλεύρι το 67%, στα πατατάκια το 72%, στην κονσέρβα ψαριού το 63%. Πέραν των τροφίμων, στα baby wipes έφτασε το 77% και στα αφρόλουτρα το 66%. «Άρα το μεγαλύτερο ποσοστό πωλείται κάτω από προώθηση» υπογράμμισε ο κ. Μπορέτος.
Η κατανάλωση εντός σπιτιού
Ακόμη μία διαφορά που διαπιστώνεται στις συνήθειες των καταναλωτών είναι η μετατόπιση, από την κατανάλωση εκτός σπιτιού, στην οικιακή κατανάλωση, η οποία προκύπτει από τη μελέτη της NielsenIQ. Συγκεκριμένα κατά το τρέχον έτος, σύμφωνα με τον κ. Δημοράγκα, τα Cash & Carry καταστήματα εμφανίζουν μείωση κατά -2,4% σε αξία και -3,6% σε όγκο. Από την άλλη πλευρά τα «παραδοσιακά σημεία» εμφανίζουν αύξηση +4,3% σε αξία και +0,3% σε όγκο ενώ το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων αντίστοιχα άνοδο +2,9% σε αξία και +3,2% σε όγκο.
Η τάση των καταναλωτών προς την οικιακή κατανάλωση έχει αποτυπωθεί εξάλλου και στις κατηγορίες προϊόντων που εμφανίζουν την μεγαλύτερη αύξηση στον όγκο πωλήσεων, οι οποίες στο 9μηνο του έτους είναι τα αλκοολούχα ποτά με άνοδο 7,5% αλλά και τα αναψυκτικά (+5,7%), σύμφωνα με τις μετρήσεις της Circana.
Ο τουρισμός
Ιδιαίτερα σημαντική για τις πωλήσεις του κλάδου είναι, τέλος η συμβολή του τουρισμού. Όπως επισημαίνει ο κ. Δημοράγκας, οι περιοχές της χώρας που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη όσον αφορά τις πωλήσεις σε αξία είναι εκείνες απορροφούν μεγάλο όγκο τουριστών όπως η Κρήτη (+6,1% στο εξάμηνο) και τα υπόλοιπα νησιά Αιγαίου και Ιονίου (+6,6% στο εξάμηνο).
Κάτι άλλωστε που διαπιστώθηκε σε έντονο βαθμό το φετινό καλοκαίρι και από τους επαγγελματίες τις εστίασης οι οποίοι είδαν την κατανάλωση στα καταστήματα τους να υποχωρεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και τους τουρίστες, Έλληνες και ξένους, να επιλέγουν συχνότερα να ψωνίζουν από τα σούπερ μάρκετ για να μαγειρέψουν στο κατάλυμά τους.