IRIS: Υποχρεωτική η εφαρμογή του από την άνοιξη για το σύνολο της αγοράς
Ανανεώθηκε:
Υποχρεωτική θα είναι η εφαρμογή του συστήματος IRIS στο σύνολο της αγοράς από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη
Μέχρι στιγμής υπάρχει η υποχρέωση για τους αυτοαπασχολούμενους, για τους ελεύθερους επαγγελματίες να δέχονται πληρωμές μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, η οποία εξασφαλίζει μηδενικές προμήθειες μέχρι 500 ευρώ στους συναλλασσόμενους.
Από κει και πέρα, αυτό το οποίο είναι έτοιμο το υπουργείο Οικονομικών να αλλάξει είναι να πάμε σε ένα καθολικό, σε μια καθολική εφαρμογή, ώστε όλες οι επιχειρήσεις, όλοι οι επαγγελματίες να δέχονται τις συγκεκριμένες πληρωμές.
Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ: «Παράλληλα εμείς είμαστε που προωθούμε το σύστημα IRIS μια και μιλάμε για προμήθειες που είναι ένα σύστημα με μηδενικές προμήθειες, επαναλαμβάνω με μηδενικές προμήθειες για συναλλαγές μέχρι 500 ευρώ από πoλίτη σε πολίτη και όταν πας με ελεύθερο επαγγελματία το κάναμε υποχρεωτικό για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες είναι πάλι μηδενικές προμήθειες για σένα και για τον ελεύθερο επαγγελματία, είναι πάρα πολύ χαμηλές οι προμήθειες, πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τα POS και μέχρι τον Μάρτιο – Απρίλιο θα το κάνουμε υποχρεωτικό για όλη την αγορά.
Και είμαι ικανοποιημένος για το ότι ενώ έχουμε 6 εκατομμύρια και κάτι IBAN σε όλη τη χώρα, ήδη 3.300.000 ΙΒΑΝ είναι συνδεδεμένα με το ΙRIS ακριβώς γιατί βλέπουν ότι εκεί υπάρχουν μηδενικές προμήθειες.
Άρα σε όλους αυτούς που λαϊκίστικα επαναλαμβάνουν συνέχεια και αναμασούν τα ίδια συνθήματα, η κυβέρνηση δήθεν δεν νοιάζεται για τις τράπεζες και για τις προμήθειες κτλ. εμείς απαντούμε με συγκεκριμένες πολιτικές και είμαστε εδώ, χωρίς να προχωρούμε βέβαια σε δημαγωγικές αντιλήψεις, αλλά και χωρίς να μένουμε αδιάφοροι απέναντι σε οποιεσδήποτε αθέμιτες πρακτικές.
Το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας δεν το εκχωρούμε σε κανένα. Προσπαθούμε να εφαρμόζουμε μια σοβαρή οικονομική πολιτική που να έχει και κοινωνικά χαρακτηριστικά, στην πράξη όμως».