Μόνο το 4% των επιχειρήσεων δεν έχει συνδέθεί με POS - Ποιοι παίρνουν παράταση
Μόνο το 4% των υπόχρεων επιχειρήσεων δεν έχει διασυνδέσει ακόμα τα συστήματα των ταμειακών μηχανών και ERP με τα POS, καθώς οι διασυνδέσεις έφτασαν τις 407.000, με το ποσοστό συμμόρφωσης των υπόχρεων επιχειρήσεων πλέον ξεπερνάει συνολικά το 96%.
Σημειώνεται ότι το ορόσημο που είχε τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για την απρόσκοπτή χρηματοδότηση της χώρας- που ήταν 400.000 διασυνδέσεις- επετεύχθη νωρίτερα από την προθεσμία, ενώ για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδεθεί ακόμη εντατικοποιούνται οι έλεγχοι ξεκινώντας από εκείνες με τους υψηλότερους τζίρους.
Ειδικά τους τελευταίους 4 μήνες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 150.000 επιπλέον διασυνδέσεις που αφορούσαν κυρίως την διασύνδεση POS με συστήματα ERP, επιχειρήσεις που αντικατέστησαν τα παλιά συστήματα ταμειακών ή/και POS με καινούργια, εποχικές επιχειρήσεις κα.
Ποιοι δικαιούνται παράταση
Αξίζει να σημειωθεί πως «παράταση» έχουν λάβει περίπου 2.000 επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχει τεχνικό ζήτημα αναντιστοιχίας των POS με τα λογιστικά συστήματα ERP που διαθέτουν.
Ειδικότερα, για τις περιπτώσεις αυτές έχει δοθεί περιθώριο λίγων εβδομάδων προκειμένου να βρεθεί τεχνική λύση ή να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις σε αντικατάσταση του εξοπλισμού τους.
Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει προσωποποιημένη ενημέρωση από την ΑΑΔΕ και οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επικοινωνία μαζί τους.
Αυξημένα έσοδα
Η ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου αποφέρει ήδη σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 10,3%, κάτι που οφείλεται αφενός στην ανάπτυξη της οικονομίας και αφετέρου στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όπως η διασύνδεση των POS με ταμειακές μηχανές και τα συστήματα ERP.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι κατά το πρώτο 8μηνο του έτους- και ενώ δεν είχε ολοκληρωθεί πλήρως το έργο της διασύνδεσης- παρατηρείται μια σημαντική αύξηση πληρωμών μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων.
Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε:
- στην εστίαση αύξηση κατά 16% (από 4,8 δισ. σε 5,5 δισ. ευρώ),
- στα ταξί αύξηση κατά 177% (από 18 εκατ. σε 50 εκατ. ευρώ),
- στους γιατρούς κατά 20,1% (από 227 εκατ. σε 273 εκατ. ευρώ),
- στα κομμωτήρια και στις υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας κατά 13,8% (από 326 εκατ. σε 371 εκατ. ευρώ),
- στα γυμναστήρια και στις αθλητικές δραστηριότητες κατά 34,8% (από 56 εκατ. σε 75 εκατ. ευρώ),
- στα ξενοδοχεία κατά 8,8% (από 3,6 δισ. ευρώ σε 3,9 δισ. ευρώ).
Η αύξηση αυτή οφείλεται αφενός στην ανάπτυξη και αφετέρου στην επέκταση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, αλλά και στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όπως η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS που εξασφαλίζει παραπάνω έσοδα για το κράτος.
Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους μεγάλους τζίρους
Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από κλιμάκια της ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι προτεραιότητα κατά τη διενέργεια των ελέγχων δίνεται στις επιχειρήσεις με τους μεγαλύτερους τζίρους. Οι επιχειρήσεις που θα διαπιστωθεί ότι δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματά τους είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο:
- 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα,
- 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.