Η ακρίβεια άλλαξε τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων - Μείωσαν κρέας και ψάρι, αύξησαν τα όσπρια
Λιγότερο κρέας και ψάρι, περισσότερα όσπρια αλλά και κοτόπουλο καταναλώνουν οι Έλληνες σε σχέση με το παρελθόν, με τις πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων ετών στα τρόφιμα, να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή των διατροφικών τους συνηθειών.
Λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του ΙΕΛΚΑ, σύμφωνα με οποία η δαπάνη των Ελλήνων για τρόφιμα έφτασε την περίοδο 2021 -2023, περίπου στο 20% των συνολικών δαπανών τους, έναντι 16,2% το 2009, φαίνεται πως ο σημαντικότερος παράγοντας για τις διαφορές που παρατηρούνται στο καθημερινό τους τραπέζι, είναι το κόστος και σε μικρότερο βαθμό, οι διατροφικές τάσεις που αναδεικνύονται διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε κατά την ίδια περίοδο, μειωμένη κατανάλωση παρατηρείται και σε κατηγορίες που σχετίζονται με την υγιεινή ή τη vegan διατροφή, όπως στα φρούτα και τα λαχανικά.
Οι Έλληνες, με βάση τη σύγκριση που κάνει το ΙΕΛΚΑ μεταξύ των ετών 2009 -2023, καταναλώνουν περίπου 6 κιλά λιγότερο κρέας ανά έτος, με εξαίρεση το κοτόπουλο που αποτελεί και την πιο οικονομική επιλογή. Η μεγαλύτερη μείωση (34%) παρατηρείται στο ακριβότερο μοσχάρι καθώς από τα 18,6 κιλά το 2009, η μέση ετήσια κατανάλωση έφτασε στα 12,2 κιλά το 2023 ενώ ακολουθούν αρνί και κατσίκι με πτώση 20%. Τη μικρότερη μείωση εμφανίζει το οικονομικότερο, συγκριτικά, χοιρινό, με – 9%. Αντίθετα, κατά 22% αυξημένη είναι η κατανάλωση στο κοτόπουλο, από 13,8 κιλά το 2009, στα 16,8 κιλά το 2023.
Σημαντικά λιγότερες ποσότητες (-32%) διαπιστώνονται και στο ψάρι που καταναλώνουν οι Έλληνες σε σχέση με την προηγούμενη 15ετία καθώς από τα 12,5 κιλά το 2009 η μέση ετήσια κατανάλωση έπεσε στα 8,5 κιλά το 2023. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι μέσα σε έναν χρόνο, από το 2022 στο 2023, παρατηρήθηκε μείωση της τάξεως του 12%. Από την άλλη πλευρά, αρκετά αυξημένη (22%) είναι η κατανάλωση στα όσπρια, με τα 5,3 κιλά το 2009, να αυξάνονται σε 6,4 κιλά το 2023.
Επιμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα
Την ίδια στιγμή τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο δείχνουν πως η ακρίβεια στην κατηγορία των τροφίμων επιμένει, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 3,2%. «Πρωταθλητής» των ανατιμήσεων παραμένει το ελαιόλαδο με αύξηση 38,9% και ακολουθούν τα νωπά ψάρια με 9,9% και τα φρούτα με 7,7%. Κατά 6,5% αυξήθηκαν οι τιμές στην κατηγορία «μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων» και κατά 5,6% σε ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά. Αυξήσεις καταγράφηκαν και σε μηνιαία βάση, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Αυγούστου δηλαδή, με τις σημαντικότερες να παρατηρούνται σε νωπά φρούτα (9,1%), νωπά λαχανικά (7,3%), πατάτες (4,2%) και πουλερικά (2,5%).